c S

DZ naj bi se z odstopom Kresalove seznanil še ta mesec

11.08.2011 14:38 Ljubljana, 11. avgusta (STA) - Državni zbor se bo moral glede na roke, kot jih določa poslovnik DZ, z odstopom Katarine Kresal z mesta ministrice za notranje zadeve seznaniti še ta mesec. Šele takrat bo Kresalovi funkcija tudi formalno prenehala. S tem pa bo funkcija avtomatično prenehala tudi njenemu državnemu sekretarju Damjanu Lahu.

Ker ministre in ministrice po ustavi imenuje in razrešuje DZ, bo funkcija Kresalovi formalno prenehala, ko se bo z njenim odstopom na seji seznanil državni zbor.

Predsednik vlade Borut Pahor mora sedaj najpozneje v sedmih dneh po prejemu njene pisne odstopne izjave o tem obvestiti predsednika državnega zbora Pavla Gantarja. Kot določa poslovnik DZ, se obvestilo o odstopu ministra uvrsti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila.

V kabinetu premiera so pisno obvestilo Kresalove o odstopu prejeli danes, kar pomeni, da bi se skrajni rok za sejo DZ iztekel 25. avgusta. Trenutno so sicer parlamentarne počitnice in med 15. julijem ter 31. avgustom DZ praviloma ne zaseda. Kot kaže, pa se bodo morali poslanci s počitnic vrniti prej.

Ko se bodo poslanci uradno seznanili z odstopom Kresalove, bo imel premier Pahor deset dni časa, da predlaga novega kandidata ali kandidatko oz. da obvesti državni zbor, da bo to funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.