c S

Po Anderličevem mnenju odstop Kresalove ne bo zamajal prihodnosti LDS

11.08.2011 13:22 Ljubljana, 11. avgusta (STA) - Katarina Kresal, ki je v sredo odstopila z ministrskega mesta, je tako še enkrat dokazala, da spoštovanje institucij pravne države zanjo ni prazno politično geslo, meni predsednik sveta LDS Anton Anderlič. V LDS po njegovih besedah spoštujejo in podpirajo odločitev predsednice LDS, prepričani so, da njen odstop "prihodnosti stranke ne bo zamajal".

"Kljub temu da računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije nista predlagala njene razrešitve in da se kot ministrica ni strinjala z ugotovitvami omenjenih organov, je njeno dejanje odraz politične zrelosti in odgovornosti," je dan po nepreklicnem odstopu Kresalove v sporočilu za javnost zapisal Anderlič.

Po njegovih besedah odločitev, da ne bo politično obračunavala z državnimi institucijami, ampak bo spoštovala njihovo avtoriteto, Kresalovo "dela drugačno od nekaterih slovenskih politikov in njihovih reakcij v podobnih primerih". "V Sloveniji se prevečkrat dogaja, da se napadi na sodišča, tožilstvo, policijo ter ostale državne inštitucije uporabljajo za doseganje političnih ciljev. Državotvorna politika odločitve teh organov spoštuje, ne glede na to, ali se z njimi strinja ali ne," je prepričan.

V LDS poudarjajo tudi, da računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije nista ugotovila, da bi kdor koli na ministrstvu za notranje zadeve z najemom prostorov za Nacionalni preiskovalni urad pridobil osebno ali kakršno koli drugo korist.

V stranki tudi podpirajo odločitev predsednice Kresalove, da na svetu stranke preveri zaupanje članstva v njeno delo. "LDS se je pod njenim vodstvom konsolidirala in okrepila, zato smo prepričani, da njen odstop z mesta notranje ministrice prihodnosti stranke ne bo zamajal," je zapisal Anderlič. Člani sveta stranke bodo svoj pogled na razmere po njegovih napovedih predstavili na seji predvidoma konec tega meseca.

Kresalova je nepreklicno odstopila po sredini objavi načelnega mnenja protikorupcijske komisije, da ravnanje uradnih oseb na ministrstvu za notranje zadeve pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije. Sicer pa je že dan prej računsko sodišče ministrstvu za notranje zadeve izdalo negativno mnenje v revizijskem postopku o pravilnosti najema stavbe NPU na Dimičevi in najema stavbe na Litostrojski v Ljubljani. Kresalova je tudi takrat premieru Borutu Pahorju ponudila odstop, ki pa ga ta ni sprejel.