c S

Na dražbi koprske občine danes tudi zemljišča v Ankaranu

11.08.2011 08:02 Koper, 11. avgusta (STA) - Na koprski občini bo danes dražba več deset nepremičnin na območju celotne občine. Napoved dražbe je dvignila mnogo prahu predvsem zato, ker namerava občina prodati več zemljišč v Ankaranu. Pobudniki za ustanovitev ankaranske občine so že napovedali vložitev izpodbojnih tožb. Je pa občina iz dražbe umaknila zemljišča na območju Luke Koper.

Ustavno sodišče je namreč junija formalno ustanovilo občino Ankaran, s tem da bodo občinski organi prvič izvoljeni šele v okviru rednih lokalnih volitev leta 2014, do takrat pa je Ankaran tako občina le na papirju.

Julija izvoljeni predsednik krajevne skupnosti Ankaran in pobudnik ustanovitve ankaranske občine Gregor Strmčnik je že ob objavi javne dražbe napovedal, da bodo "z vsemi pravnimi sredstvi zaščitili stvarno in finančno premoženje na območju občine Ankaran v konstituiranju". V ponedeljek pa je Strmčnik pozval udeležence dražbe, naj se vzdržijo nakupa teh nepremičnin, saj bodo z izpodbojnimi tožbami "dosegli ničnost vseh pravnih postopkov, ki bodo sproženi na dražbi".

Na koprski občini vztrajajo na stališču, da občina "ni omejena pri razpolaganju s stvarnim premoženjem in ima na celotnem območju popolno ingerenco". Kot so spomnili, je tako pred dvema letoma odločilo tudi sodišče, ko je zavrnilo izdajo začasno odredbe, s katero so posamezniki iz Ankarana zahtevali sodno prepoved takrat objavljene javne dražbe.

Po opozorilu ministrstva za promet, da so nepremičnine znotraj območja državnega prostorskega načrta za celovito prostorsko ureditev pristanišča za mednarodni promet v Kopru zunaj pravnega prometa in bi bila njihova prodaja po pojasnilih ministrstva pravno neveljavna, pa so na občini z dražbe umaknili 18 hektarov zemljišč na območju Luke.

Ob tem sicer poudarjajo potrebo po ureditvi lastniških odnosov na tem območju. Kljub temu da je lastnica zemljišč, občina z njimi namreč ne more prosto razpolagati, ker so v posesti Luke Koper.