c S

Višje sodišče potrdilo kazni tatovom orožja v Povhovi jami

10.08.2011 12:59 Ljubljana, 10. avgusta (STA) - Višji sodniki so nedavno potrdili sodbo, s katero je kazenski senat koprskega okrožnega sodišča pred dobrim letom štiri tatove orožja iz skladišča v Povhovi jami pri Pivki obsodil na zaporne kazni, pišejo Primorske novice. Četverica bo tako morala odsedeti skupno osem let zapora.

Sojenje vpletenim v krajo je pred letom dni potekalo za zaprtimi vrati, saj sta bila dva od skupno šestih obtoženih še mladoletna. Senat je najdaljšo kazen prisodil 22-letnemu Mateju O. iz Dolnje Košane. Slednjega je zaradi velike tatvine in odvzema motornega vozila obsodilo na enotno kazen dveh let in pol zapora. 21-letnemu Zlatanu L. iz Pivke in 23-letnemu Mariu D. iz Pivke je dosodilo po dve leti zapora. 24-letnemu Stevanu S. iz Pivke pa leto in pol zapora.

Na takšno odločitev so se pritožili tako zagovorniki kot tožilstvo, višji sodniki pa so vse pritožbe kot neutemeljene zavrnili in potrdili sodbo okrožnega sodišča. Ta je tako postala pravnomočna, kar pomeni, da bodo morali obsojeni v kratkem na prestajanje kazni.

Primorske novice še poročajo, da sta pravnomočni postali tudi sodbi, s katerima je kranjsko sodišče Dževadu V. in Damirju M. - oba sta oktobra 2009 v Kranju aktivirala ročno bombo, ukradeno iz Povhove jame - prisodilo po tri leta zapora.

Pomladi leta 2009 so iz skladišča uprave za zaščito in reševanje v Povhovi jami ukradli 22 raketometov, 59 ročnih bomb in 684 pogonskih nabojev za tromblonske mine.

Kraja je v javnosti dvignila veliko prahu, saj je razkrila pomanjkljivosti pri varovanju skladišča in druge domnevne malomarnosti, ki so se dogajale pri ravnanju z orožjem v Povhovi jami.

Približno pol leta po kraji orožja, oktobra 2009, pa je pred lokalom v Kranju eksplodirala ročna bomba in ranila več obiskovalcev lokala. Prijetje storilcev je nato pripeljalo do odkritja tatov orožja v Povhovi jami.