c S

Srbska televizija Pink razburila uradni Zagreb

09.08.2011 13:28 Zagreb/Beograd, 09. avgusta (STA) - Spor srbskega poslovneža in lastnika komercialne televizije Pink Željka Mitrovića s Hrvaško, ker so mu zasegli jahto, se je prenesel na državno raven. Potem, ko je njegova televizija konec tedna objavila negativen prispevek o hrvaških proizvodih, je hrvaško zunanje ministrstvo v ponedeljek na pogovor povabilo srbskega veleposlanika v Zagrebu.

Na pogovoru je Zagreb izrazil "najostrejšo obsodbo in zaskrbljenost zaradi predvajanja negativnih in neutemeljenih vsebin o Hrvaški, hrvaških državnih institucijah ter hrvaških gospodarskih subjektih na televiziji Pink".

Glede na to, da Pink oddaja preko javnih frekvenc Republike Srbije, je Zagreb od pristojnih srbskih oblasti zahteval delovanje v skladu z zakoni, da bi čim prej prekinili objavo tovrstnih vsebin, je sporočilo hrvaško zunanje ministrstvo.

Zagreb se je odzval, potem ko je TV Pink v svojem osrednjem dnevniku kar 15 minut posvetil poročilu o konzervah tune hrvaškega proizvajalca, ki naj bi "vsebovala vse drugo, le tune ne". Trgovina, ki tuno prodaja v Srbiji, je sporočila, da je inšpekcija ugotovila, da z omenjenimi tunami ni nič narobe, je poročal hrvaški Jutarnji list.

Odgovorna urednica informativnega programa TV Pinka Tanja Jordović je bila v odzivu ogorčena in je za hrvaški Večernji list dejala, da ne more verjeti, da ji zunanje ministrstvo tuje države prepoveduje, da bi opravljala svoje delo. Poudarila je, da je bil prispevek uravnotežen in da so preverili vse podatke ter zanikala, da bi šlo za maščevanje lastnika televizije. Priznala je sicer, da je povod za objavo do Hrvaške zelo kritičnih prispevkov spor Mitrovića glede njegove jahte, a poudarila, da gre za preverjene in točne podatke.

Mitrović pa se je odzval z vztrajanjem, da bo njegova televizija še naprej objavljala informacije o neustreznih hrvaških izdelkih, ki jih prodajajo v Srbiji.

Potem ko je hrvaška carinska uprava 1. avgusta v časopisih objavila razpis za prodajo Mitrovićeve luksuzne jahte El Bosco V, od njega pa zahtevala plačilo dveh milijonov evrov zaradi carinskih prekrškov, je Mitrović sporočil, da je na svojih televizijah v petih državah, vključno s Slovenijo, umaknil oglase za hrvaški turizem ter hrvaške storitve in izdelke. Napovedal je tudi blokado hrvaške glasbe in filmov.

Napovedal je tudi, da bodo njegovi odvetniki začeli akcijo, da bi dosegel vrnitev svoje jahte. Jahto so mu na Hrvaškem zasegli septembra lani, ker ga kot lastnika ni bilo na ladji, bili pa so štirje člani iz njegovega hrvaškega podjetja, čeprav je to prepovedano, ker je bilo plovilo registrirano v tujini. Na javni dražbi v Dubrovniku naj bi jahto prodali 17. avgusta.

Jutarnji list je še poročal, da je Mitrović, ki je "odločil iz svojega programa odpraviti vse, kar spominja na Hrvaško", umaknil tudi lik Hrvata Hrvoja iz humoristične oddaje "Kusardžije", v kateri nastopajo liki z območja nekdanje Jugoslavije.