c S

Del sredstev za socialno ogrožene bo za transfere brezposelnim

09.08.2011 08:10 Ljubljana, 08. avgusta (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da se zaradi kasnejšega začetka uporabe zakona o socialnovarstvenih prejemkih del sredstev s proračunske postavke za socialno ogrožene pri ministrstvu za delo prenese na postavko ministrstva za finance. Od tu pa gre znova na ministrstvo za delo na proračunsko postavko za transfere brezposelnim.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ocenjuje, da sredstva za transfere socialno ogroženim v letu 2011 ne bodo porabljena v višini, kot je zagotovljeno v veljavnem proračunu za leto 2011. Zato so del sredstev prerazporedili na proračunsko postavko za tekočo proračunsko rezervo pri ministrstvu za finance. Zakon o socialnovarstvenih prejemkih se bo namreč začel uporabljati šele 1. januarja 2012, medtem ko je bil sprva predvideni datum 1. junij letos, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Sredstva v isti višini se nato iz tekoče proračunske rezerve pri finančnem ministrstvu prerazporedijo na proračunsko postavko, namenjeno transferom brezposelnim, pri ministrstvu za delo. Zaradi višje rasti števila upravičencev do pravice iz naslova brezposelnosti in višje povprečne mesečne višine prejemka namreč to ministrstvo v veljavnem državnem proračunu za leto 2011 že v avgustu na postavki za transfere brezposelnim nima zadostnih sredstev za izplačilo pravic iz zavarovanja za primer brezposelnosti.

Omenjena sredstva je ministrstvo za delo dolžno izplačevati na podlagi zakonov o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti ter o urejanju trga dela.

Ministrstvo potrebuje za izplačilo sredstev za pravice iz zavarovanja za primer brezposelnih za avgust in september na omenjeni postavki 36,5 milijona evrov. Ta sredstva bodo tako zagotovljena iz tekoče proračunske rezerve.