c S

Nadzorniki Laškega konec avgusta o mnenju uprave glede prevzemne ponudbe

05.08.2011 10:30 Laško, 05. avgusta (STA) - Nadzorni svet Pivovarne Laško se je v četrtek seznanil s ponudbo za prevzem pivovarne, ki jo je objavila finančna družba KS Naložbe. Prvi mož nadzornikov Vladimir Malenković je za Delo pojasnil, da mora uprava v 10 dneh pripraviti mnenje o ponudbi, o katerem bodo nadzorniki razpravljali na naslednji seji, ki bo okoli 25. avgusta.

Malenković je še pred sejo za časnik povedal, da ponudba zadeva predvsem lastnike Pivovarne Laško, zato ni hotel komentirati niti prvih četrtkovih informacij iz nekaterih bank in predstavnikov malih delničarjev, da jih ponudba KS Naložb, kakršna je, ne zanima.

"Uprava in nadzorni svet tako ali drugače v zvezi s tem nimata odločilnih pristojnosti, to je stvar lastnikov. Seveda pa bomo v kratkem pridobili pravna mnenja o ponudbi, da si bomo o njej lahko ustvarili mnenje," je pojasnil predsednik nadzornega sveta.

Nadzorni svet je sicer v skladu s sklepi redne skupščine delničarjev dopolnil upravo laške pivovarne, ki sedaj šteje pet članov. Nova člana uprave sta postala Marjeta Zevnik, ki bo prevzela področje pravnih, kadrovskih in splošnih zadev, in Matej Oset, ki bo zadolžen za področje proizvodnje in tehnike.

Poleg tega se je še seznanil s tekočimi rezultati poslovanja Pivovarne Laško in njenih odvisnih družb ter s postopki odprodaje naložb družb skupine Pivovarna Laško, je še razvidno iz današnjega sporočila družbe, objavljenega na spletni strani Ljubljanske borze.

Nadzorniki so po navedbah Dela napredek pri dezinvestiranju, konkretneje pogodbo o prodaji ajdovskega Fructala srbskemu Nectarju, ocenili kot ugodno, tudi v zvezi z doseženo ceno in pogoji. Po predvidevanjih prvega nadzornika bi lahko bila prodaja končana do konca oktobra.

"Postopek je bil pregleden, strokovnjaki pa nam zagotavljajo, da je dosežena tudi dobra cena. Ta je 10,6-kratnik EBITDA na 31. december 2010, kar je za Pivovarno Laško precej bolj ugodno, kot bi bil izračun na današnji dan," je dejal.

V zvezi z odprodajo drugih kapitalskih naložb se je nadzorni svet seznanil z dosedanjim potekom aktivnosti konzorcija za prodajo deleža v Mercatorju, v zvezi z drugimi prodajami pa "so napori za prodajo Večera in Dela, vendar ni novih elementov".