c S

V Luki Koper se nadaljujejo pogajanja

05.08.2011 08:25 Koper, 05. avgusta (STA) - Pogajanja med luško upravo in sindikatom žerjavistov, ki je danes začel že osmi dan stavke, se še vedno niso zaključila. Luška uprava naj bi se danes zopet sestala tudi s predstavniki delavcev IPS in njihovimi delodajalci. Člani stavkovnega odbora pa so danes vabljenih na razgovor pred morebitno izredno prekinitvijo delovnega razmerja.

Luška uprava in žerjavisti so za pogajalsko mizo ponovno sedli v četrtek ob 18.30 uri, pogajanja pa so potekala pozno v noč.

V četrtek je nadzorni svet Luke Koper podprl prizadevanja luške uprave pri pogajanjih z žerjavisti. Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko je glede pogajanj z žerjavisti dejal, da je v interesu uprave zadevo čim prej zaključiti, saj se gospodarska škoda iz dneva v dan povečuje in je že pri milijonu evrov. Ogroženi so tudi poslovni odnosi s partnerji Luke, posledice pa čutijo tudi na Slovenskih železnicah.

Veselko je povedal, da se zaenkrat stališča luške uprave glede stavke, zahtev in napovedi izredne prekinitve delovnega razmerja 23 članom stavkovnega odbora žerjavistov niso spremenila. Člani odbora so danes vabljeni na razgovor z upravo.

V četrtek se je luška uprava sicer dopoldne v vlogi mediatorja najprej sestala s predstavniki sindikata IPS in njihovimi delodajalci, pogovore pa naj bi nadaljevali danes. Glede rešitve težav z delavci sindikata IPS je Veselko povedal, da je bil sestanek zelo konstruktiven in dobro sprejet z vseh strani.

Odvetnik delavcev sindikata IPS in žerjavistov Aleksander Lisjak, ki je nadzornemu svetu in luški upravi predstavil predloge sindikata IPS za rešitev nastale situacije, pa meni, da je predlog, ki zajema podpis neke vrste krovne kolektivne pogodbe, v katero bi bila vključena tudi Luka Koper, izvedljiv in v korist vseh strani.

Ocenil je, da je dogovor možen že danes, če bo na takšno rešitev pristala tudi uprava Luke Koper.