c S

Nemškemu ugrabitelju in morilcu 3000 evrov odškodnine

04.08.2011 11:08 Frankfurt, 04. avgusta (STA) - Sodišče v Frankfurtu je danes razsodilo, da Magnusu Gäfgenu, ki je leta 2002 ugrabil in umoril 11-letnega dečka, pripada 3000 evrov odškodnine. Izplačati jo bo morala policija, ki je Gäfgenu, potem ko ga je prijela, zagrozila z mučenjem, ker ji ni želel razkriti, kje se nahaja ugrabljeni otrok, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gäfgen je sicer na sodišču najprej zahteval polnih 10.000 evrov odškodnine in še dodatno odškodnino zaradi domnevne pristranskosti sodišča. Argument o pristranskosti sodišča je obtoženec želel uporabiti tudi kot del svoje obrambe, vendar je frankfurtsko sodišče njegove zahteve zavrnilo, še poroča dpa.

Na dosmrtno zaporno kazen je sodišče Gäfgena obsodilo leta 2003, potem ko je 27. septembra 2002 na poti iz šole ugrabil Jakoba von Metzlerja, sina premožnega bankirja in ga kmalu po ugrabitvi ubil. Policija ga je aretirala tri dni kasneje, ko mu je dečkova družina izročala odkupnino.

Da je deček že mrtev, pa je Gäfgen priznal šele 1. oktobra, potem ko mu je policija zagrozila z mučenjem. Policija je grožnje utemeljila kot upravičene, saj je delovala v prepričanju, da je otrok še vedno živ in da mora od Gäfgena čim prej izvedeti, kje se nahaja.

Gäfgen pa je na drugi strani zatrjeval, da je zaradi groženj policistov utrpel resne psihološke travme. A strokovnjaki menijo, da je nemogoče presoditi, če so vir Gäfgenovih psiholoških težav res grožnje policistov, ali pa morda ugrabitev in umor, ki ju je zagrešil, še poroča dpa.

Ne glede na to pa je frankfurtsko sodišče razsodilo, da so imeli policisti poleg groženj z mučenjem na voljo tudi druge, milejše načine, s pomočjo katerih bi lahko od Gäfgena pridobili potrebne informacije. Z grožnjami je policija kršila Gäfgenove človekove pravice, zaradi česar mu po besedah sodišča zdaj pripada odškodnina, še piše francoska tiskovna agencija AFP.