c S

Po napovedih Pavlice intenzivno o reformah spet konec avgusta

04.08.2011 11:16 Ljubljana, 04. avgusta (STA) - Delovni pogovori vlade s posameznimi predstavniki socialnih partnerjev o reformah zdravstva, trga dela in pokojninskega sistema že tečejo, intenzivno pa se bodo začeli proti koncu avgusta, je za STA dejal državni sekretar v kabinetu premiera Miloš Pavlica. Izhodišča za spremembe ZDR naj bi bila septembra že na seji Ekonomsko-socialnega sveta.

"Zdaj ugotavljamo, kje so razlike in možne skupne točke, med 20. in 25. avgustom pa bomo skušali te točke strniti in pripraviti skupna izhodišča za posamezno področje," je dejal Pavlica. Posebno delovno skupino, ki bo v skladu z julijsko odločitvijo socialnih partnerjev obravnavala vprašanja reform, bo oblikoval po 15. avgustu, je napovedal.

Kot je pojasnil, so se zaenkrat dogovorili, da bi izhodišča za spremembe zakona o delovnih razmerjih (ZDR) predstavili na seji Ekonomsko-socialnega sveta 2. septembra.

Tudi izhodišča za zdravstveno reformo, ki jih je vlada že pripravila, je večina socialnih partnerjev v grobem sprejela, pravi. "Prava tema se bo seveda začela, ko se bo odpiralo vprašanje košarice pravic, ki naj bi bile zagotovljene iz javnih sredstev," je opozoril.

Še najdlje so pri vprašanju pokojninskih sprememb, pravi. Med najtršimi orehi ostaja upokojevanje industrijskih delavcev, ki so začeli delati zgodaj. "Gotovo je položaj tistih, ki so študirali in so se potem zaposlili pri 25 letih, drugačen od tistih, ki so se zaposlili pri 15 letih in delajo v težkih delovnih pogojih," se Pavlica strinja s predstavniki sindikatov.

"Tu bo treba najti neko rešitev, morda v obliki bonusov in malusov ali s prehodnimi obdobji," je dejal. O konkretnih predlogih vladne strani pa še ne želi govoriti.

V konfederaciji sindikatov Pergam so za STA povedali, da bo seja predsedstva konfederacije, na kateri bodo razpravljali o mandatu predsednika Pergama Dušana Rebolja za usklajevanje, 5. septembra. Vendar pa so Pavlico že obvestili, da se bo Rebolj udeleževal vseh razprav o reformah.

Vrh Ekonomsko-socialnega sveta je na sestanku 6. julija, ki ga je sklical predsednik vlade Borut Pahor, sklenil, da se bo o vprašanjih reform pogovarjala posebna delovna skupina. Ta bo preverila, v kolikšni meri lahko odpirajo posamezne žgoče teme, kot so omenjene reforme, kjer je potrebno soglasje socialnih partnerjev, je tedaj pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.