c S

Policija še skopa z informacijami o primeru ugrabitve otroka v Mekinjah pri Kamniku

04.08.2011 08:26 Ljubljana, 03. avgusta (STA) - Policija okoliščin, zaradi katerih je bila policistom po akciji ob reševanju ugrabljenega otroka v Mekinjah pri Kamniku nudena psihosocialna pomoč, še ne želi razkriti. Primer ugrabitve otroka v Mekinjah je sicer že drugi primer ugrabitve, ki ga je letos obravnavala policija. Od leta 1997 pa so obravnavali štiri primere ugrabitve otrok.

Predstavnica policije za odnose z javnostmi Vesna Drole je za STA pojasnila, da se psihosocialna pomoč policistom ne nudi samo zaradi psihičnega pritiska, ki ga policisti doživijo ob streljanju, pač pa tudi v drugih primerih.

Takšna pomoč se lahko nudi tudi po psihičnem pritisku, ki ga policisti doživijo, ko morajo starše obvestiti o ugrabitvi ali o smrti, pa tudi po pritisku, ki ga doživijo, ko se morajo v nekem položaju odločati o tem, kako zadevo rešiti na čim boljši način. "V tem primeru je šlo za rešitev majhnega otroka, zaradi česar je bil psihični pritisk na policiste toliko večji," je dejala.

Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Marjan Fank je namreč na novinarski konferenci povedal, da so zaradi okoliščin, v katerih so našli otroka, ponudili psihosocialno pomoč tako svojcem ugrabljenega otroka kot tudi kriminalistom. Ti so bili po besedah Fanka ob najdbi otroka občutno prizadeti, kljub dolgoletnim izkušnjam.

Zamaskirani moški je v torek v Mekinjah pri Kamniku ugrabil otroka, po neuradnih podatkih gre za 15-mesečno deklico. Deklica je bila po poročanju Radia Slovenija v času ugrabitve pod nadzorom varuške, ugrabitelj pa naj bi deklico odpeljal z avtom in jo kasneje odložil ob cesti nekje v bližini Ljubljane. Po ugrabitvi je zahteval tudi odkupnino.

Policisti so takoj ukrepali in že okoli polnoči osumljenca prijeli in pridržali. Za tem pa so na obrobju Ljubljane našli tudi otroka. Po poročanju Pop TV naj bi bila deklica, ko so jo našli, zvezana, preko ust pa je imela nalepljen trak.

Reševalci so deklico odpeljali v UKC Ljubljana, kjer so ji nudili pomoč zaradi dehidracije. Na UKC Ljubljana pa so za STA potrdili, da so otroka danes že odpustili iz bolnišnice.

Po poročanju spletnih medijev naj bi bil motiv za ugrabitev dolg, v višini 20.000 evrov, ki naj bi jih dekličini starši dolgovali svojemu poslovnemu partnerju. Dekličina družina naj bi se ukvarjala s prodajo barvnih kovin, v Mekinje pa se je pred nekaj leti priselila iz Makedonije.

Storilca je po poročanju spletnih medijev videla soseda, ki živi čez cesto. Otroka naj bi odpeljal v belem avtomobilu, Policija pa je ugotovila, da je storilec tako ugrabitev kot izsiljevanje dobro načrtoval.

Po poročanju Radia Slovenija naj bi bil pridržani storilec tudi lažje ranjen, zato bi bilo možno sklepati, da je policija v akciji, v kateri so med drugim sodelovali tudi policisti in kriminalisti uprave kriminalistične policije, Specialne enote policije, Letalske enote policije in pogajalci, morala uporabiti silo.

Podrobnosti akcije Policija ne želi razkriti, da ne bi škodovala koristi otroka in interesu preiskave. Policisti namreč nadaljujejo z zbiranjem obvestil in aktivnostmi za razjasnitev vseh okoliščin kaznivega dejanja.

To je bila sicer že druga ugrabitev letos. Leta 1997 in 2001 so ugrabili otroka, starega do šest let, leta 1999 in v prvi polovici letošnjega leta pa otroka, stara od sedem do 13 let. V zadnjem primeru, ki se je zgodil letos, naj bi šlo neuradno za ugrabitev znotraj romske skupnosti.

V Sloveniji sicer otroka pogrešajo pogosteje, pretežno, ko otroka odpelje eden izmed staršev, vendar teh primerov policisti ne štejejo za klasične ugrabitve, temveč kot odvzem mladoletne osebe. V takih primerih eden od staršev sicer protipravno odvzame otroka drugemu staršu, mu odvzame pravice po stikih in otroka odtuji ter zlonamerno onemogoča stike.

Za kaznivo dejanje ugrabitve je zagrožena kazen do 10 let zapora.