c S

Upniki T-2 v večini za prisilno poravnavo

03.08.2011 13:00 Maribor, 03. avgusta (STA) - Upniki telekomunikacijskega podjetja T-2 so v več kot 60-odstotnem deležu glasovali za prisilno poravnavo in jo s tem tudi podprli. Postopek prisilne poravnave se bo zato lahko uspešno zaključil, so danes sporočili iz omenjenega podjetja.

Rok za glasovanje upnikov se izteče 13. avgusta. Kot pa je za STA povedala prisilna upraviteljica T-2 Milena Sisinger, je na podlagi že doslej prejetih glasov mogoče zaključiti, da bo prisilna poravnava izglasovana.

Pojasnila je, da je bil na pozivu upnikom, objavljenem spomladi, pogoj za vplačilo novih denarnih vložkov, ta, da upnik glasuje za prisilno poravnavo. Večinska podpora se je tako pokazala že takrat.

To so danes potrdili tudi v T-2. "Po neuradnih podatkih so upniki T-2 (s priznanimi ali verjetno izkazanimi terjatvami) v več kot 60-odstotnem deležu že glasovali za prisilno poravnavo, kar zadostuje za potrditev predloga poravnave in pomeni, da bo ta tudi izglasovana."

S tem so ustvarjeni pogoji, da se bo lahko postopek prisilne poravnave družbe T-2, ki je bil začet januarja letos, tudi uspešno končal. Kot še poudarjajo v vodstvu T-2, to predstavlja pomembno prelomnico, ki bo omogočila nadaljevanje njihovega uspešnega poslovanja.

S prisilno poravnavo pa se ne strinja Telekom Slovenije, ki je sredi aprila na mariborsko sodišče kot eden od upnikov vložil ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave v T-2 in zahteval, da se izda sklep o začetku stečajnega postopka.

Po ocenah Sisingerjeve bo prisilna poravnava uradno izglasovana najverjetneje še pred objavljeno odločitvijo sodišča glede ugovora Telekoma. Kako bo odločilo sodišče, ne more napovedovati. Prav tako še ne ve natančno, kako bo to vplivalo na nadaljnje postopke v T-2.

V T-2 medtem vztrajajo, da bo prisilna poravnava omogočila nadaljnje poslovanje in rast podjetja. "Pogajanja z upniki so bila dolga, vendar smo ravno zaradi uspešnega dogovora z upniki uspeli zagotoviti izhodišče, ki nam omogoča vrnitev na trg v polni moči in zagotavlja nadaljnji razvoj naših konkurenčnih prednosti," je v današnjem sporočilu za javnost poudaril direktor T-2 Uroš Rožič.

Dodal je, da so v pogajanjih z nekaterimi upniki uspeli pridobiti tudi ustrezne izjave, na podlagi katerih se bo kapitalska moč družbe po zaključku postopka prisilne poravnave "še bistveno okrepila".

V T-2 ob tem poudarjajo, da je bilo njihovo poslovanje letos stabilno, saj so kljub postopku prisilne poravnave beležili rast naročnikov, ki se je odrazila tudi v rasti prihodkov.

Od začetka postopka prisilne poravnave so ustvarili 29 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 8,5 milijona evrov prostega denarnega toka, ki ga bo lahko po potrditvi prisilne poravnave družba namenila poplačilu upnikov in nadaljnjim investicijam, še sporočajo iz družbe.

Družba T-2 je na trg telekomunikacij vstopila v letu 2005 in do danes pridobila skoraj 125.000 naročnikov. Njen največji projekt je bila izgradnja optičnega omrežja v Sloveniji.