c S

Ko gospodarstvo potisne politiko ob steno

01.08.2011 08:25 Ljubljana, 31. julija (STA) - Slabi gospodarski podatki so hitro ohladili pregrete politične glave v ZDA. Kompromis, ki ga zdaj predlaga Obama, temu omogoča, da se bo na volitvah prihodnje leto lahko hvalil s svojim socialnim programom, poleg tega pa napovedal varčevalne ukrepe, s katerimi bo zmanjšal državni dolg, piše Karel Lipnik v Financah.

Težava, ki se je bo moral otepati, pa je počasnejša gospodarska rast. Glavne težave ZDA ostajajo. Ima več kot devetodstotno brezposelnost in prav nič ne kaže na občutnejše znižanje. Velika podjetja so se hitro privadila novim razmeram. Zaposlenih imajo veliko manj in manj naročajo storitve pri podizvajalcih.

Zaradi velikanske domače porabe in varovanja ameriških izdelkov pred tujo konkurenco je razvoj marsikje zastal. Tipičen primer je avtomobilska industrija. To pa se seveda pozna tako pri dobičku ameriških podjetij kakor tudi številu zaposlenih.

Američani se močno zavedajo, kaj pomeni zmerna obdavčitev državljanom. Zaradi manjšega davčnega jarma ameriška vlada upravičeno pričakuje, da bodo v prihodnjih letih pobrali več davkov, ko bodo podjetja s prihranki razvila nove izdelke.

V ZDA je bila lani skoraj polovica vseh naložb tujih, iz državnega proračuna je bila financirana manj kot četrtina neposrednih naložb. Naložbena aktivnost pomeni, da se bo postopno začelo odpirati čedalje več novih delovnih mest.

Pravo nasprotje Slovenije, ki večino naložb financira iz državnega proračuna, poleg tega nam napovedujejo, da rasti naložb vsaj še leto dni ne bo. To pa pomeni, da se bomo ukvarjali s pomanjkanjem dela, slabimi gospodarskimi razmerami in veliko luknjo v proračunu, ki bo našo krizo še podaljšala in drugače od ZDA še bolj razgrela politično sceno, zaključi Lipnik.