c S

Srbski parlament poziva k mirni rešitvi krize na Kosovu, kosovski Srbi vztrajajo na barikadah

01.08.2011 08:23 Beograd/Kosovska Mitrovica/Priština, 31. julija (STA) - Srbska skupščina se je ob napetostih na Kosovu v soboto sešla na izredni seji in sprejela deklaracijo, v kateri poziva k mirni rešitvi krize na Kosovu. Tam se konec tedna napetosti niso stopnjevale, kosovski Srbi pa so vztrajali na barikadah. Ker je sever Kosova zaradi zaprtja mejnih prehodov odrezan od Srbije, tam že primanjkuje nekaterih dobrin.

Seja srbskega parlamenta , katere sklic je v četrtek zahtevala srbska vlada, potem ko se politične stranke več dni niso mogle dogovoriti je bila dolga, razprava pa na trenutke burna.

Srbski premier Mirko Cvetković je ob začetku razprave poslancem dejal, da so krizo na severu Kosova izzvale oblasti v Prištini in da je njihov namen z nasilnimi akcijami pripeljati Srbijo do prekinitve dialoga med stranema.

Vodja srbskih pogajalcev v dialogu s Prištino Borislav Stefanović je razmere na severu Kosova označil za dramatične, skoraj na meji vojne. Ponovil je, da morajo stanje na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak vrniti v prejšnje stanje, "da bi lahko dali možnost pogajanjem".

Minister za Kosovo Goran Bogdanović je dejal, da od začetka krize obstaja sum, da je Priština enostransko delovala v soglasju z mednarodno skupnostjo. To je pred glasovanjem menil tudi srbski predsednik Boris Tadić. Srbski predsednik in minister sta to izjavila, potem ko je vodja misije EU na Kosovu (Eulex) Xavier de Marnhac v soboto v Prištini dejal, da Eulex spoštuje ustavo in zakone Kosova ter podpira vzpostavitev carinskega nadzora na celotnem ozemlju Kosova. Po pogovoru s kosovskim premierom Hashimom Thacijem je še poudaril, da so napadi na sile Kfor in Eulex nesprejemljivi in da ne bodo tolerirali nasilja. Thaci pa je na novinarski konferenci ponovil, da so ukrepi, ki so jih sprejeli, zakoniti, v skladu z ustavo in legitimni. Ocenil je še, da so z njimi prekinili status quo, katerega talci so ljudje in evroatlantska prihodnost Kosova.

Tadić pa je na seji skupščine poudaril, da sta mir in stabilnost "prvo in osnovno" izhodišče srbske politike ter da je Srbe na Kosovu moč zaščititi le z mirom.

Vodja največje opozicijske Srbske napredne stranke Tomislav Nikolić je med razpravo vprašal, kako bo Srbija zaščitila Srbe na Kosovu, če vrhovni poveljnik srbske vojske trdi, da se Srbija ne bo spustila v vojno. Tadić je odvrnil, da je Nikolićeva izjava nevarna in poudaril, da je treba v Srbiji vedno "politično napasti" že samo misel na nasilje. "Srbija ne bo šla v vojno," je ponovil.

Razmere na severu Kosova so bile medtem še vedno napete, a se niso zaostrovale. Več sto kosovskih Srbov je tako tudi konec tedna vztrajalo na barikadah na glavnih cestah proti mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak na kosovsko-srbski meji in zahtevalo vrnitev na stanje, kakršno je bilo na območju pred izbruhom nemirov v ponedeljek.

Mejna prehoda so v petek zaradi naraščajočih napetosti na severu Kosova zaprli pripadniki mirovnih sil Kfor, ki prehoda nadzorujejo s tem pa je sever Kosova odtlej odrezan od Srbije.



Kosovskim Srbom je zaradi zapore mejnih prehodov s Srbijo v nedeljo začenja zmanjkovati hrane, izostala je dostava kruha in mleka. Zmanjkuje ustekleničene vode, dolge kolone se nabirajo pred bencinskimi servisi. Vodstvo bolnišnice v Kosovski Mitrovici je medtem na novinarski konferenci opozorilo na pomanjkanje zdravstvenega materiala, kot so kisikove bombe in nekatera zdravila ter bencina in hrane za bolnike. Direktor bolnišnice je zato napovedal protestno pismo poveljstvu Kforja, srbsko vlado pa je ponovno pozval, naj sprosti tekoči račun bolnišnice, ki je blokiran že sedem mesecev.