c S

Leto dni od stečaja dveh osrednjih slovenskih družb Preventa

01.08.2011 08:21 Slovenj Gradec, 31. julija (STA) - Pred letom dni so bile razmere v Preventu iz dneva v dan bolj napete. Šivilje so ostale brez plačil, podjetje brez strateškega partnerja. 9. avgusta je stekel stečaj za Prevent Global in Prevent avtomobilski deli. Brez dela je ostalo še 1260 preostalih delavcev v teh družbah. Na pogorišču jih je delo doslej dobila okoli polovica.

Največ nekdanjih Preventovih šivilj je delo dobilo pri podjetju Boxmark Leather iz Kidričevega, ki se je kot interesent za najem prostorov pojavil takoj po podanih predlogih za stečaja dveh koroških družb. Boxmark je 1. septembra lani nato od stečajnih upraviteljev najel proizvodne prostore in opremo v Radljah ob Dravi, kjer je najemnik še danes, medtem ko je prostore v Slovenj Gradcu najel le začasno.

Skupno pod okriljem Boxmarka danes v Radljah dela 340 delavk, ki so tako le menjale delodajalca in nadaljujejo s šivanjem avtomobilskih sedežnih prevlek za številne proizvajalce avtomobilov, kar so delale tudi pod okriljem Preventa.

Boxmark je sprva napovedoval, da bi lahko v šestih mesecih delo v podjetju na novo dobilo od 500 do 700 delavcev, dejansko jih je, kot je marca letos pojasnil direktor Boxmarka Marjan Trobiš, delo v Kidričevem in na Koroškem v takratnem obdobju na novo dobilo skupno 450, pri čemer Boxmark še vedno širi proizvodnjo.

Ob najemu Preventovih prostorov je Trobiš navajal, da lahko podjetje dolgoročno zagotavlja delo zaposlenim od pet do osem let. Po zadnjih podatkih se Boxmark tudi zanima za nakup proizvodnih prostorov v Radljah ob Dravi, vendar ne po zdaj določeni izklicni ceni v višini 2,8 milijona evrov, ker jo ocenjuje kot odločno previsoko. Dražba je napovedana za 19. avgust.

Boxmark je podporo za ustvarjanju novih delovnih mest poiskal tudi pri državi. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo, je Boxmark prejel finančne spodbude na podlagi javnega razpisa javne agencije za podjetništvo in tuje investicije za spodbujanje tujih neposrednih investicij dvakrat, in sicer v letu 2009 v višini 180.000 evrov za 50 novoustvarjenih delovnih mest, leta 2010 pa 691.000 evrov za 70 novoustvarjenih delovnih mest.

Poleg Boxmarka so nekdanje zaposlene iz Preventa v zadnjem letu dni zaposlovala tudi druga podjetja, povezana s Preventom, in sicer podjetja Prevent Lamitex, Prevent AFC, Prevent Moduli in Prodema, ki imajo v najemu del nekdanjih Preventovih prostorov. Nekaj delavk je zaposlilo tudi celjsko podjetje Vrvica, ki je po posledičnem stečaju hčerinskega podjetja Prevent Globala, podjetja Prevent Mislinja, zaposlilo delavke v Mislinji.

Po ocenah sekretarja v območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lojzeta Raška je tako v letu dni delo ponovno dobilo okoli 600 nekdanjih Preventovih delavcev.

Podobne ocene je za STA podal tudi direktor velenjske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Robert Rajšter. Od okoli 1000 delavcev, ki so ob stečaju omenjenih dveh Preventovih družb na Koroškem izgubili delo - preostali so delali v Mirni na Dolenjskem -, jih je po njegovih navedbah na zavodu še največ 300 takšnih, ki v tem času niso dobili nobene druge, vsaj začasne zaposlitve. Ob tem dodaja, da je natančno spremljanje oteženo.

Stečaji Preventovih družb so negativno vplivali na sliko koroškega trga dela in socialne razmere v regiji, a se razmere glede na uradne podatke izboljšujejo. Junija lani je bilo na štirih koroških uradih za delo v evidence brezposelnih prijavljenih 3847 oseb, številka je nato do konca lanskega leta narasla na 4570, junija letos pa je dosegla 4022 brezposelnih.

Kot je za STA dejala vodja koroških uradov za delo Jasmina Uršič, je zaenkrat stanje na koroškem trgu dela dokaj stabilno, potreb po novih zaposlitvah je po njenih besedah iz meseca v mesec več.

Medtem sta stečajna postopka družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli v polnem teku, pri čemer se je predvsem postopek stečaja krovne družbe Prevent Global po navedbah upravitelja Borisa Kastivnika izkazal kot zelo zapleten. Stečajna upravitelja sta del premoženja že prodala, med odmevnejšimi trenutno napovedanimi večjimi prodajami je s stečajem posredno povezana prodaja Lesne Tovarne ivernih plošč Otiški Vrh.

Stečajna upravitelja iščeta kupce tudi za ostalo premoženje, predvsem Kastivnik - pa tudi kriminalisti - pa se ukvarja tudi z vrsto zapletenih in nejasnih poslov Prevent Globala v preteklosti, ki so po ocenah nekaterih pripeljali do stečaja nekdaj največjega zaposlovalca v Koroški regiji in enega večjih slovenskih izvoznikov.