c S

Nekdanji predsednik Tunizije obsojen na 16 let zapora

29.07.2011 11:44 Tunis, 29. julija (STA) - Nekdanjega tunizijskega predsednika Zineja El Abidina Ben Alija so v četrtek v odsotnosti obsodili na 16 let zapora zaradi korupcije in nepremičninske goljufije. V povezavi z nepremičninsko goljufijo so na osem let zapora obsodili tudi njegovo hčerko Nesrine, njegovega zeta Sakra al Materija pa na 16 let.

Ben Ali je obsojen zaradi osebnega posredovanja, ko je al Materi kupoval dve zemljišči v mondenem predelu Tunisa. Ben Aliju, njegovi hčerki in al Materiju so tudi dosodili plačilo kazni v višini okoli 15 milijonov evrov za vsakega.

Skupaj pa bodo morali plačati še za okoli 10 milijonov evrov odškodnine državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ben Ali in al Materi bosta morala v povezavi s še enim primerom nepremičninske goljufije vsak plačati še dodatno denarno kazen.

Sojenje je trajalo približno pol dneva, sodišče pa je kazen izreklo po večurnem posvetovanju. Sojenje je potekalo v odsotnosti Ben Alija, ki se je po januarskem odstopu zatekel v Savdsko Arabijo. Na sojenjih, ki so potekala že junija in julija, je bil Ben Ali sicer že obsojen na skupno 50 let zapora.