c S

Vlada danes tudi o noveli zakona o državnih poroštvih za financiranje gospodarskih investicij

28.07.2011 11:08 Ljubljana, 28. julija (STA) - Vlada bo danes obravnavala tudi novelo zakona o državnih poroštvih za financiranje investicij gospodarskih družb. Z novelo se bodo razširile možnosti podeljevanja državnih poroštev ob hkratnem upoštevanju zahteve po ustreznem zavarovanju poroštev in kapitalski ustreznosti družb, ki prosijo za poroštvo za obratna sredstva.

Veljavni zakon o poroštvih države za financiranje investicij gospodarskih družb določa, da se lahko državna poroštva izdajajo za kredite, ki jih upravičenci namenijo za financiranje investicij v razvojne projekte, ki dosegajo rast dodane vrednosti na zaposlenega in omogočajo večjo zaposlenost. Novela pa širi področje uporabe že veljavnega zakona, ki je bil sprejet lani.

Z novelo se poroštva ne podeljujejo le za investicije, kar omogoča že veljavni zakon, temveč tudi za financiranje obratnih sredstev. Delež kredita za obratna sredstva, ki ga krije državno poroštvo, pa se povečuje glede na delež kapitala družbe.

Zaradi posebne tveganosti poroštev za obratna sredstva novela uvaja dve dodatni varovalki: institut pooblaščenca ministrstva za finance, ki bo izvajal finančni nadzor, in zahtevo, da morajo člani organov upravljanja in nadzora upravičencev sami dati poroštvo v višini najmanj 50 odstotkov.

Vlada naj bi po napovedih iz začetka tedna predvidoma obravnavala tudi izhodišča za spremembo proračuna za leto 2012, kjer bo skušala najti dodatne poti varčevanja.

Premier Borut Pahor je namreč med izrednim vrhom evroskupine finančnemu ministru Francu Križaniču naročil, naj še enkrat preračuna vse proračunske izdatke v luči cilja, da javnofinančni primanjkljaj do leta 2013 pade pod tri odstotke bruto domačega proizvoda.