c S

Vlada danes tudi o zakonu o avdiovizualnih medijskih storitvah

28.07.2011 07:50 Ljubljana, 28. julija (STA) - Vlada se bo danes sestala na zadnji seji pred počitnicami. Na dnevnem redu ima tudi predlog zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah. Njegovo pripravo so predstavniki ministrstva za kulturo napovedali takoj po padcu medijskega zakona, ker da je nujen zaradi implementacije direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah.

Vlada je sprva predvidela, da bo direktiva v slovenski pravni red v celoti prenesena z novim zakonom o medijih, na njeno prošnjo pa je Evropska komisija rok za prenos direktive podaljšala do 15. avgusta letos. Ker pa so poslanke in poslanci sredi julija medijski zakon zavrnili, naj bi sedaj direktivo implementirali z zakonom o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki naj bi urejal izključno tista vprašanja, ki jih ureja direktiva.

Kot je navedeno v osnutku predloga predlog zakona, objavljenem na vladni spletni strani, so osnovni cilji uskladitev s pravnim redom EU, regulacija vseh avdiovizualnih medijskih storitev, pa tudi vzpostavitev učinkovitega nadzora nad izvajanjem zakonskih določil, s prenosom pristojnosti nad regulacijo vseh avdiovizualnih medijskih storitev na Agencije za pošto in elektronske komunikacije.

Vlada naj bi sicer danes odločala tudi o zvišanju rtv-prispevka za 8,33 odstotka oz. en evro. Obravnavala pa naj bi tudi predlog zakon o vrednotenju in priznavanju izobraževanja, s katerim naj bi olajšali postopke vrednotenja izobraževanja in pravičnejšo obravnavo tujega izobraževanja.