c S

Pahor zavrnil navedbe Petka o odpovedi notifikaciji ADP

27.07.2011 08:07 Tel Aviv, 26. julija (STA) - Premier Borut Pahor je v odzivu na današnje vprašanje poslanca SDS Mira Petka, ali je z avstrijsko stranjo res sklenil dogovor, da Slovenija ne bo vztrajala pri notifikaciji nasledstva Avstrijske državne pogodbe, za STA zatrdil, da ni nikomur nikoli dajal tovrstnih zagotovil. Je pa dodal, da potrebe za notifikacijo ADP prav v tem trenutku ne vidi.

Kot je za STA ocenil Pahor, je bil z današnjim podpisom avstrijskega zakona o narodnih skupnostih, ki med drugim ureja vprašanje dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem, s strani avstrijskega predsednika Heinza Fischerja narejen "velik premik".

Kot je ponovil, to sicer ni dokončen korak, s katerim bi Avstrija izpolnila vsa pričakovanja, ki jih ima Slovenija v zvezi s sedmim členom ADP. "Je pa znak, da Avstrija razume, da je Slovenija naslednica ADP in da varuje interese manjšine tudi z mednarodnopravnimi instrumenti, ki niso obsoletni," je dejal Pahor, ki se mudi na obisku v Izraelu.

V odzivu na današnje trditve poslanca Petka je premier zatrdil, da ni nikomur nikoli dajal nobenih zagotovil, da Slovenija ne bo notificirala ADP.

Je pa obenem dodal, da - po vseh desetletjih, ko Avstrija ni izpolnjevala najbolj elementarnih pričakovanj glede zaščite slovenske manjšine, in ko je to sedaj vendarle storila, sicer ne dokončno, a v veliki meri - po njegovem ni potrebe, da bi Slovenija na ta pozitiven korak Avstrije še isti dan odgovarjala z notifikacijo ADP.

"Prvič zato, ker smo dali jasno vedeti, da smo nasledniki in se tako tudi razumemo, in drugič zato, ker avstrijska stran na nek način izraža pričakovanje, da se to v teh okoliščinah ne bo zgodilo," je premier pojasnil v izjavi za STA.

Ob tem je spomnil, da se je za notifikacijo nasledstva ADP odločno zavzemal celo takrat, ko je večina menila, da bi bila ta zaradi podpore Avstrije in Nemčije pri osamosvajanju Slovenije neprimerno.

Poslanec Petek je na zunanjega ministra Samuela Žbogarja danes naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem med drugim trdi, da je bilo s strani avstrijskega zunanjega ministra Michaela Spindeleggerja "po preverjenih informacijah" danes slišati, da je bil s Pahorjem sklenjen dogovor, da Slovenija ne bo vztrajala pri notifikaciji nasledstva ADP.

V poslanskem vprašanju Petek, ki je sicer tudi predsednik parlamentarne komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Žbogarja zato sprašuje, kdaj naj bi vlada oziroma njen predsednik avstrijski strani zagotovila, da Slovenija ne bo vztrajala pri notifikaciji nasledstva ADP.