c S

Sanaderja bodo danes zaslišali v primeru Hypo banke

27.07.2011 08:09 Zagreb, 27. julija (STA) - Preiskovalci hrvaškega protikorupcijskega urada bodo danes zaslišali bivšega premiera Iva Sanaderja v primeru domnevnega sprejemanja podkupnine od Hypo Alpe Adria Banke sredi 90. let, ko je bil namestnik zunanjega ministra. Sanaderja sumijo, da je sprejel sedem milijonov takratnih avstrijskih šilingov nezakonite provizije.

Sumijo ga, da je sprejel denar v približni vrednosti današnjih pol milijona evrov, potem ko je zlorabil položaj in pooblastila pri dogovoru glede 140.000 milijonov avstrijskih šilingov vrednem posojilu Hypo banke hrvaški vladi za nakup in urejanje hrvaških veleposlaništev v času, ko je bil zunanji minister Mate Granić.

Sanaderjev odvetnik Goran Suić je napovedal, da bo bivši premier zanikal, da je sprejel podkupnino, tako kot je na prvem zaslišanju prejšnji četrtek zanikal vpletenost v primer Fimi-media. Sicer pa takrat ni želel odgovarjati na vprašanja tožilcev glede pridobitve najmanj 13,5 milijona evrov iz javnih podjetij in ministrstev preko oglaševalskega podjetja Fimi-media.

Potem ko je Avstrija izročila Sanaderja Hrvaški 18. julija, so njegovo prvo zaslišanje opravili v zagrebškem priporu v Remetincu in ne na tožilstvu. Sanader namreč težko hodi, potem ko si je poškodoval nogo med športom v avstrijskem priporu. Poškodbo so pregledali tudi hrvaški specialisti, njegovi odvetniki pa so zavrnili poročanja nekaterih medijev, da ima bivši premier tudi resnejše zdravstvene težave.

Sanaderju so v ponedeljek zavrnili pritožbo na enomesečni pripor na Hrvaškem, ki so ga uveljavili z 18. julijem, potem ko ga je Avstrija izročila po sedmih mesecih, ki jih je preživel v priporu v Salzburgu.

Na Hrvaškem proti Sanaderju poteka skupno šest preiskav zaradi domnevne korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil. Hrvaški mediji ugibajo, da bo prva obtožnica proti njemu vložena do konca poletja.