c S

Pivovarna Union v prodajo Fructala srbskemu Nectarju

27.07.2011 08:05 Ljubljana/Ajdovščina, 26. julija (STA) - Pivovarna Union in srbski Nectar sta v ponedeljek podpisala pogodbo o prodaji 93,73-odstotnega lastniškega deleža pivovarne v ajdovskem Fructalu. Pivovarna Union bo s prodajo iztržila 35,3 milijona evrov neto, medtem ko je celoten Fructal s poslom vreden 50,2 milijona evrov. Skupina Pivovarna Laško se bo pri bankah razdolžila za 48 milijonov evrov.

Prodaja Fructala bo zaključena predvidoma do konca novembra, ko bodo Nectarju izdana vsa dovoljenja organov za varstvo konkurence v državah, kjer poslujeta obe družbi, in ko bodo izpolnjeni tudi določeni pogoji transakcije. Po zaključku prodaje 93,73-odstotnega deleža Fructala bo Nectar moral objaviti prevzemno ponudbo za preostale delnice ajdovske družbe.

Pivovarna Union in Nectar sta pogodbo podpisala z dvema odložnima pogojema, in sicer, da prodajo potrdijo nadzorniki Uniona, kar so že storili v ponedeljek, in skupščina Pivovarne Laško, ki bo zasedala v soboto. Zaradi objave namere družbe KS Naložbe za prevzem Laškega mora namreč Pivovarna Laško za prodajo naložb oz. izvajanje poslov izven rednega poslovanja skladno z zakonom o prevzemih dobiti soglasje lastnikov.

Cena, ki jo bo Pivovarna Union iztržila s prodajo Fructala Nectarju, je po besedah prvega moža pivovarne Dušana Zorka ugodna - vanjo so vključeni tudi vsi dolgovi ajdovske družbe -, a pri odločitvi za prodajo ni bila edino merilo.

Nectar se je tako pisno zavezal, da bo nadalje razvijal obe Fructalovi lokaciji v Sloveniji, tako v Ajdovščini kot v Kamniku, da ne bo bistveno zmanjševal števila zaposlenih, da bo nadaljeval z obstoječimi programi, kupoval sadje v Vipavski dolini, sodeloval z okoljem in odprl trge v državah bivše Jugoslavije in Evropi, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Zorko.

Kot je poudaril predsednik uprave Pivovarne Union in Pivovarne Laško, bo prodaja deleža v Fructalu bistveno prispevala k razdolževanju skupine Pivovarna Laško v skladu s finančnim prestrukturiranjem, dogovorjenim z bankami upnicami in lastniki.

Nectar, ki je v 100-odstotni lasti družine Radun, bo nakup Fructala financiral delno z lastnimi sredstvi, in sicer v višini približno sedem milijonov evrov, delno pa s krediti Evropske banke za obnovo in razvoj.

Nectar je največji proizvajalec brezalkoholnih pijač, marmelad in džemov v Srbiji, cilj družbe pa je po besedah predsednika in lastnika Nectarja Slobodana Raduna postati največja tovrstna družba na trgu bivše Jugoslavije. "Veliko odgovornost čutimo do imena Fructal in v čast nam je, da bomo nadaljevali z razvojem družbe," je dejal Radun, ki z nakupom Fructala vidi veliko sinergij, med drugim v primarni proizvodnji sadja in v programskim dopolnitvah.

Podjetje Nectar se je že predstavilo predstavnikom sindikata družbe in sveta delavcev ter ožjemu kolegiju. "Nectar smo in bomo sprejeli kot pozitivno zgodbo v prihodnosti Fructala," je dejal predsednik uprave Fructala Drago Kavšek. Dodal je, da so za Fructal pomembne predvsem zaveze Srbov, tudi ta, da se število zaposlenih v ajdovski družbi ne bo bistveno zmanjšalo. Ob tem je opozoril, da pa je "kakršnakoli zavezo mogoče realizirati samo ob dobrem poslovanju".

Dobro poslovanje je po Radunovih besedah tudi pogoj za dobre odnose z lokalno skupnostjo, na katero opozarja tudi slovenski kmetijski minister Dejan Židan. "Od lastnikov, ki prodajajo Fructal, pričakujem, da bo del prodajne pogodbe tudi zaveza do lokalne skupnosti," je za STA poudaril minister.

Na občini Ajdovščina so vest o prodaji Fructala srbski družbi Nectar označili za presenetljivo. Prodajalec se o prodaji ni posvetoval z občino, kot je obljubil, a bodo kljub temu vztrajali, da Nectar podpiše pogodbo tudi z njimi, pravijo na občini, kjer pričakujejo trda pogajanja z Nectarjem.

Če se ne bodo uspeli dogovoriti, bo občina od skupščine Pivovarne Laško zahtevala, da ustavi prodajo. V nasprotnem primeru bodo uporabili vsa pravna sredstva za zaščito interesov zaposlenih in lokalnega gospodarstva, napovedujejo.

Če bo Nectar podpisal zahteve občine, bo dober kupec, čeprav je konkurent Fructalu, še navajajo na občini. Zgodba pa se zna po njihovem vleči tudi zaradi pridobivanja potrebnih soglasij - Nectar bi lahko s Fructalom namreč presegel monopolni prag v Srbiji in v BiH.

Na sklenitev pogodbe o prodaji Fructala so se odzvali tudi v družbi KS Naložbe, ki je 8. julija objavila namero za prevzem Pivovarne Laško. Kot so navedli, vztrajajo pri prevzemni ponudbi, pri čemer upajo in si želijo čim manj odprodaj delov premoženja skupine Pivovarna Laško.

"Če bo odprodaj delov premoženja skupine Pivovarna Laško še več, bi to vplivalo ne samo na prevzemno ponudbo, ampak na celotni postopek prevzema," so v družbi KS Naložbe, ki jo prek ciprskega holdinga Kalantia Limited lastniško obvladuje privatizacijski mogotec Igor Lah, zapisali v sporočilu za javnost.

V KS Naložbe so še poudarili, da morajo vsi postopki potekati transparentno, še posebej ves čas trajanja prevzemne ponudbe. "Vse, kar se pomembnega dogaja v skupini Pivovarne Laško, bo vsekakor vplivalo na postopek prevzema. Zato želimo in pričakujemo, da bodo politični lobiji, ki so že začeli s svojimi aktivnostmi, spoznali, da s tem najbolj škodujejo prav dolgoročnemu razvoju Pivovarne Laško," so navedli.