c S

Breivikov odvetnik: Kaže, da je Breivik duševno moten

26.07.2011 14:40 Oslo, 26. julija (STA) - Odvetnik Norvežana Andersa Behringa Breivika, ki je v petek v napadih v Oslu in na bližnjem otoku Utoya ubil 76 ljudi, je danes dejal, da je, sodeč po dogodkih, njegova stranka duševno motena. Odvetnik Geir Lippestad je pojasnil, da je Breivik med napadi mislil, da je v vojni in da so njegova dejanja upravičena, poročajo tuje tiskovne agencije.

32-letni desničarski skrajnež Breivik je v petek najprej sprožil eksplozijo avtomobila bombe v vladni četrti v Oslu, v kateri je umrlo osem ljudi. Nato je odšel na otok Utoya, kjer je oblečen v policista streljal na udeležence tabora podmladka norveške laburistične stranke in ubil 68 ljudi.

Napadalec naj bi po besedah Lippestada zase mislil, da je odrešenik. "Sovraži vse, ki verjamejo v demokracijo," je še pojasnil odvetnik. V ponedeljkovem nastopu pred sodniki je Breivik priznal odgovornost za napada, a se ni izrekel za krivega in je vztrajal, da je želel rešiti Evropo pred "muslimansko kolonizacijo".

Breivikov odvetnik je danes novinarjem še pojasnil, da je njegov klient presenečen, da mu je uspelo. Pričakoval je, da bo na otoku ubit, kasneje pa je smrt pričakoval na sodišču. Breivik je po besedah Lippestada tudi prepričan, da je začel vojno, ki bo trajala 60 let in v kateri bo zmagal. Meni tudi, da ga bo svet razumel šele čez 60 let. Na vprašanje, ali je Breivik pokazal empatijo z žrtvami svojega morilskega pohoda, je Lippestad odvrnil, da ne.

Breivik naj bi odvetnika tudi vprašal, koliko ljudi je ubil. Med morilskim pohodom na Utoyi ga je aretirala policija in odtlej nima pravega stika z zunanjim svetom. Sodnik Kim Heger mu je po ponedeljkovem zaslišanju odredil osem tednov pripora, od tega mora prve štiri tedne preživeti v popolni osami, kar pomeni, da ga lahko obišče le odvetnik.

Breivik je še zatrdil, da je del organizacije, ki ima "dve celici" na Norveškem in več v tujini. "Kje, ne vem," je dejal njegov odvetnik.

Lippestad Breivikova dejanja po poročanju ameriške tiskovne agencije AP sicer označuje za "absurdna in grozljiva" in zatrjuje, da ne ve, zakaj ga je 32-letnik izbral za svojega zagovornika.

Norveška policija je bila po napadih tarča očitkov, da ni ukrepala dovolj hitro. Pravosodni minister Knut Storberget je sicer danes poudaril, da je policija opravila "fantastično delo" in v "tem izjemnem posredovanju delovala še posebej dobro". Ni pa hotel komentirati kritik, češ da so Breivika aretirali šele po eni uri streljanja na otoku.