c S

Hrvaška: Sanader in Bebić z zdravstvenimi težavami

26.07.2011 11:33 Zagreb, 26. julija (STA) - Bivšega hrvaškega premiera Iva Sanaderja so v ponedeljek podrobno pregledali v kliničnem centru v Zagrebu, ker je v kratkem času zelo shujšal, danes poročata zagrebška časnika Jutarnji in Večernji list. V ponedeljek so sicer v splitsko bolnišnico nujno prepeljali tudi predsednika sabora Luko Bebića, ki mu je med dopustom postalo slabo.

Zdravniki so zaradi visoke sedimentacije in težav z vranico Sanaderju, ki je sicer v priporu v Zagrebu, opravili celovit internistični pregled, saj so zaskrbljeni zaradi njegovega stanja, piše Jutarnji list. Kot navaja, bi zdravniki radi ugotovili, ali ima povečano vranico.

"Nekateri, ki so videli Sanaderja, pravijo, da ga ni mogoče prepoznati - v le nekaj več kot mesecu dni je shujšal dobrih 20 kilogramov, čeprav ni bil na dieti,"piše časnik in dodaja, da so zato zdravniki zahtevali dodatne specialistične preiskave.

Večernji list pojasnjuje, da Sanader zagotovo ni shujšal zaradi sudeckovega sindroma, ki naj bi ga odkrili pri njem. Gre za ortopedsko bolezen, ki ne ogroža življenja in je ozdravljiva, dodaja časnik.

Sanader si je pri telovadbi v priporu v Salzburgu poškodoval gleženj leve noge, očitno pa v Avstriji poškodbe niso pravočasno pozdravili. Zato je sklep ves čas vnet, Sanaderja pa boli ne glede na to, ali se giblje ali miruje, so pojasnili zdravniki.

Časnika dodajata, da bodo Sanaderja tudi danes pregledali v priporu v Zagrebu, kamor so ga pripeljali 18. julija po izročitvi iz Avstrije. V ponedeljek so namreč zavrnili njegovo pritožbo na enomesečni pripor.

Zdravstvene težave pa ima tudi predsednik hrvaškega sabora Bebić. V ponedeljek zvečer so ga z vojaškim helikopterjem nujno prepeljali iz Metkovića v splitsko bolnišnico, potem ko mu je med dopustom v kraju Komarna postalo slabo. Zdravstveni minister Darko Milinović je danes dejal, da ni šlo za težave s srcem, bodo pa nadaljevali preiskave, da bi ugotovili, kaj je razlog zdravstvenih težav 74-letnega Bebića.