c S

Bruselj: Italija in Francija nista ravnali v duhu schengna

25.07.2011 13:45 Bruselj, 25. julija (STA) - Francija in Italija sta aprila med sporom okoli prebežnikov iz Tunizije kršili "duh schengna", čeprav so bili ukrepi, ki sta jih sprejeli, v skladu s pravili schengenskega območja, je danes v Bruslju ocenila evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström.

"Formalno gledano so bili ukrepi francoskih in italijanskih oblasti v skladu z zakonodajo EU. Vendar pa moram z obžalovanjem reči, da državi nista v popolnosti spoštovali duha schengna," je dejala komisarka.

V Bruslju pojasnjujejo, da odločitev Italije, da izda dovoljenja za bivanje in potovalne dokumente priseljencem iz Severne Afrike, ki so se zatekli na njeno ozemlje, ni pomenila kršitve evropske zakonodaje. Kljub temu menijo, da na ravni EU obstaja še precej prostora za bolj natančno opredelitev zadev.

Tudi policijske kontrole, ki so jih izvajali v Franciji, so bile v okviru schengenskega kodeksa, saj na podlagi pridobljenih informacij ni mogoče reči, da je Francija izvajala sistematičen nadzor na meji z Italijo, ocenjujejo v Evropski komisiji.

Dodajajo, da je glede na omenjeno dogajanje jasno, da se je treba upravljanja s schengom lotiti na usklajen in celovit način, da bi povečali zaupanje državljanov in članic, pa schengen potrebuje močnejši sistem nadzora. Evropska komisija bo zato septembra predstavila predloge v zvezi s tem, so še sporočili v Bruslju.

Italija je aprila dala dovoljenje za bivanje in potovanje kakim 25.000 tunizijskim migrantom, ki so se zatekli na njeno ozemlje, a jih je večina želela odpotovati v Francijo. Ta se je zaradi tega odločila za občasen policijski nadzor ob meji z Italijo.