c S

Goran Hadžić danes pred sodnika

25.07.2011 07:59 Haag, 25. julija (STA) - Nekdanji vodja hrvaških Srbov Goran Hadžić, ki se trenutno nahaja v enoti pripora Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, bo danes ob 16. uri prvič stopil pred sodnika. Pred sodnikom se bo moral Hadžić, ki ga haaška obtožnica bremeni zločinov med vojno na Hrvaškem v letih 1991-1993, med drugim izreči o svoji krivdi.

Za zaposlene na haaškem sodišču se sicer danes začenja letni dopust, med drugim tudi za predsednika sodišča Patricka Robinsona, ki ga bo v procesu proti Hadžiću tako zamenjal južnokorejski sodnik O-Gon Kwon. Kwon bo Hadžića danes vprašal o pogojih v priporu ter o njegovem zdravstvenem stanju, kasneje pa se bo moral izjasniti o krivdi. Če slednjega ne bo želel storiti, se bo v zapisnik v skladu s pravili vneslo, da se je izrekel za nedolžnega.

Odvetnik Toma Fila, ki je Hadžića zastopal pred posebnim sodiščem v Beogradu, je sporočil, da bo Hadžića pred sodnikom v Haagu zastopal odvetnik Branko Petrović, ki je sicer zaposlen v Filovi odvetniški pisarni, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbija je bivšega voditelja Srbov na Hrvaškem Haagu izročila v petek, potem ko so ga v sredo prijeli na severu Srbije in se na izročitev ni pritožil.

Haaško sodišče je Hadžića obtožilo leta 2004, njegova obtožnica pa ga v 14 točkah med drugim bremeni zločinov proti človečnosti in sodelovanja v zločinskem združevanju z namenom nasilnega pregona Hrvatov in drugih nesrbskih prebivalcev s tretjine hrvaškega državnega ozemlja.

Tožilstvo je sicer v petek vložilo predlog za spremembo in dopolnitev obtožnice, spremembe pa so bolj tehnične kot vsebinske narave in zadevajo Hadžićevo osebno odgovornost za nekatere zločine.

Kot je v petek ocenil glavni haaški tožilec Serge Brammertz, zločinov 52-letnega Hadžića ne moremo enačiti z zločini Radovana Karadžića ali Ratka Mladića, vendar so obtožbe zoper njega kljub temu "velike in hude".