c S

BiH Paravinjo začasno izročila Hrvaški

25.07.2011 07:51 Zagreb, 22. julija (STA) - Policija BiH je danes nekaj po 20. uri na mejnem prehodu Strmica pri Kninu začasno izročila hrvaškim kolegom Dragana Paravinjo, ki ga bodo prepeljali v pripor v Šibeniku. Tamkajšnje tožilstvo bremeni Paravinjo umora 17-letne Antonije Bilić, ki je pogrešajo od 7. junija letos. Na Hrvaškem pričakujejo, da bo Paravinja končno razkril usodo najstnice.

Začasna izročitev Paravinje je sledila potem, ko je pravosodni minister BiH Bariša Čolak danes podpisal odločitev o njegovi premestitvi iz pripora v vzhodnem Sarajevu na Hrvaško. Postopek je potekal pospešeno, ker Paravinja ni nasprotoval izročitvi Hrvaški.

Hrvaške oblasti bodo morale Paravinjo vrniti BiH, v primeru, da bodo na sodišču v Sokolcu zahtevali njegovo navzočnost na drugo stopenjski razpravi o poskusu posilstva v BiH, je danes v pogovoru za Hrvaško televiziji (HTV) pojasnil hrvaški pravosodni minister Dražen Bošnjaković. Paravinjo so prejšnji teden v Sokolcu obsodili na 34 mesecev zapora zaradi poskusa posilstva v BiH.

Če bodo zavrnili njegovo pritožbo in potrdili prvotno razsodbo, bo Hrvaška zahtevala, da Paravinja prestane omenjeno kazen na Hrvaškem, je še napovedal Bošnjaković. Dodal je, da ga bodo morali vrniti, če bodo v Sokolcu sprejeli njegovo pritožbo na razsodbo.

Bošnjaković je potrdil, da bo tožilstvo v Šibeniku bremenilo Paravinjo tudi poskusa posilstva dekleta pri Omišu. Ni izključil možnost, da bo dodatna policijska preiskava pokazala tako nove dokaze v primeru Bilićeve kot vpletenost Paravinje v še nekatera kazniva dejanja.

Bilićevo so nazadnje videli 7. junija, ko je nedaleč od domače vasi pri Drnišu vstopila v tovornjak, ki ga je vozil Paravinja. Po prijetju v BiH je konec junija najprej priznal umor dekleta, potem pa si je premislil in dejal, da ga je priznal, ker so ga policisti v Banja Luki pretepali.

Hrvaški policisti so tudi danes brezuspešno iskali Bilićeve na širšem območju Šibenika in Zadra.

Izročitev Paravinje je zahtevala tudi Srbija, kjer je bil že obsojen na štiri leta in pol zapora zaradi posilstva in poskusa posilstva.