c S

Nadomestila nekdanjim vladnim funkcionarjem letos državo stala okoli 46.500 evrov

22.07.2011 08:16 Ljubljana, 21. julija (STA) - Nadomestilo plače za junij so dobili nekdanji minister Henrik Gjerkeš, nekdanji državni sekretar Damijan Pavlin ter nekdanja poslanka Cveta Zalokar Oražem. Nadomestila nekdanjim vladnim funkcionarjem so letos državo stala okoli 46.500 evrov.

Nadomestilo plače bodo, kot so za STA potrdili v državnem zboru, prejemali tudi nekdanji ministrici Irma Pavlinič Krebs in Darja Radić ter nekdanji poslanec Vito Rožej.

Henrik Gjerkeš je funkcijo ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj zapustil januarja letos, ko ga je nadomestila Duša Trobec Bučan. Od februarja tako prejema nadomestilo plače, kot je že večkrat javno napovedal, pa se bo najverjetneje jeseni vrnil predavat na fakulteto.

Gjerkeš je za junij dobil 5552 evrov bruto oziroma 2907 evrov neto. Prav tako je za junij dobil nadomestilo plače Damijan Pavlin, ki je bil državni sekretar v isti vladni službi, a v času ministrovanja Duše Trobec Bučan.

Državnim sekretarjem pripada nadomestilo le tri mesece, Pavlin pa je napovedal, da ga bo izkoristil za to, da uredi vse potrebno za ponovno aktiviranje svojega odvetniškega statusa. Pavlin je bil državni sekretar manj kot dva meseca, za junij pa je prejel 5249 evrov bruto oziroma 2768 evrov neto.

Nadomestilo je za šest dni dobila tudi nekdanja ministrica Duša Trobec Bučan, in sicer za čas od 1.5 do 6.5. 2011, so STA potrdili na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Trobec Bučanova je namreč najprej zaprosila za nadomestilo, nato pa čez nekaj dni sporočila mandatno-volilni komisiji državnega zbora, da se mu odpoveduje. Nadomestilo ji je tako pripadalo že od prenehanja funkcije v aprilu, zato so ji aprilsko plačo nakazali v celoti, "za 4 dni in en dan praznika" pa je dobila 1311 evrov bruto oziroma 890 evrov neto nadomestila. Dejansko nakazilo je bilo sicer za okoli 500 evrov nižje, saj so ji odtegnili del že v prejšnjih mesecih izplačanega regresa.

Nadomestilo plače so v tem mandatu koristili še nekdanji okoljski minister Karl Erjavec, in sicer od aprila 2010 do februarja 2011, nekdanji kmetijski minister Milan Pogačnik od aprila do decembra 2010, nekdanja državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Sonja Bukovec od aprila do junija 2010 ter nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu Goran Klemenčič od julija do septembra 2010, ko je postal vodja komisije za preprečevanje korupcije.

Po volitvah leta 2008 in zamenjavi oblasti v novembru je nadomestilo plače za december prejelo 12 od 17 ministrov dotedanje vlade Janeza Janše. Celotno enoletno obdobje jih je nadomestilo prejemalo osem, in sicer minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar, minister za okolje Janez Podobnik, ministrice za delo, za visoko šolstvo in za zdravje, Marjeta Cotman, Mojca Kucler Dolinar in Zofija Mazej Kukovič, finančni minister Andrej Bajuk, minister za javno upravo Gregor Virant in notranji minister Dragutin Mate. Eno leto je nadomestilo plače prejemal tudi nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič.

Od članov vlade Antona Ropa sta celoletno nadomestilo plače izkoristili le nekdanja ministrica za kulturo Andreja Rihter in nekdanja ministrica brez resorja, pristojna za regionalni razvoj Zdenka Kovač. Več kot pol leta je nadomestilo prejemalo še pet ministrov Ropove vlade. Za september 2005 so tako nadomestilo poleg Rihterjeve in Kovačeve prejeli še nekdanji ministri za okolje in prostor Janez Kopač, za zdravje Dušan Keber ter nekdanji finančni, notranji in obrambni ministri, Dušan Mramor, Rado Bohinc in Anton Grizold.

Vsa nadomestila nekdanjih ministrov in državnih sekretarjev v letošnjem letu so državo stala okoli 46.500 evrov, medtem ko je celoten strošek za bruto plače in nadomestila aktualnih in nekdanjih ministrov in državnih sekretarjev presegel 1,37 milijona evrov. Samo za junijske plače in nadomestila je ta strošek znašal približno 215.500 evrov.

Najvišjo neto plačo za junij je prejel minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, in sicer 3459 evrov. Poleg Lukšiča je višjo neto plačo, kot jo ima predsednik vlade Borut Pahor, ki je prejel 3160 evrov neto, dobil še zunanji minister Samuel Žbogar.

Najmanjšo neto plačo za junij je dobila Katarina Kresal - 2841 evrov. Okoli 500 evrov manj je sicer dobil Gregor Golobič, a je njegova junijska plača le za delo od 1. do 22. junija, torej do njegovega odstopa. Za primerjavo, za maj je dobil 3101 evro neto.

Od ministrov, ki so delo opravljali cel mesec, ima Kresalova tudi najnižjo bruto plačo - 5408 evrov. Najvišjo ima vendarle predsednik vlade Borut Pahor, in sicer 6102 evra, sledi mu minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je junija opravljal tudi naloge ministra za lokalno samoupravo, Boštjan Žekš s 6001 evrom.