c S

Sodišče Kenijcem dovolilo, da tožijo Veliko Britanijo zaradi mučenja

22.07.2011 08:16 London, 21. julija (STA) - Višje sodišče v Londonu je danes razsodilo, da lahko štirje starejši Kenijci, ki trdijo, da so bili med uporom proti britanski kolonialni nadvladi v 50. letih prejšnjega stoletja zlorabljeni, tožijo britansko vlado zaradi mučenja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Upor gibanja Mau Mau v 50. letih 20. stoletja, ko so se Kenijci uprli britanski kolonialni nadvladi, sicer vojaško ni bil preveč uspešen, vendar je uspel zasejati razdor med belimi naseljenci v Keniji in britansko vlado, kar je posledično vodilo v samostojnost Kenije leta 1963.

Četverica trdi, da so jih predstavniki britanskih kolonialnih oblasti v taboriščih sistematično pretepali in spolno zlorabili. Navajajo še, da so bile tedanje britanske oblasti seznanjene s tem, da so jih mučili, zato od Londona zahtevajo opravičilo in odškodnino.

Britanska vlada se je tožbe dolgo otepala in trdila, da ne more biti pravno odgovorna za zločine, ki so se zgodili tako dolgo nazaj, poleg tega pa še zunaj Velike Britanije. Zdaj je sodišče odločilo, da Kenijci lahko vložijo tožbo.

Do razsodbe v prid četverici prihaja, potem ko je britansko zunanje ministrstvo maja objavilo dokumente, ki kažejo, da so bile zlorabe t.i. javna skrivnost. Dokumenti tudi razkrivajo, kaj so v Londonu vedeli o uporu v Keniji. Med drugim vsebujejo poročila o britanskih vojakih, ki so sodelovali v različnih zločinih, tudi v umorih upornikov Mau Mau.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bi bil lahko primer četverice presedan in podlaga za tožbe okoli tisoč še živečih Kenijcev, ki so preživeli taborišča med uporom Mau Mau.