c S

Preiskovalci zaslišujejo Sanaderja v priporu

21.07.2011 14:19 Zagreb, 21. julija (STA) - Preiskovalci hrvaškega Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) so danes prišli v zagrebški pripor v Remetincu, da bi zaslišali bivšega hrvaškega premiera Iva Sanaderja v primeru Fimi-media. Kot so pred zaslišanjem pojasnili njegovi odvetniki, bodo Sanaderja zaslišali v priporu, ker ima poškodovano nogo.

Preiskovalci sumijo Sanaderja, da je kot prvo osumljeni, skupaj z ostalimi 16 osumljenci preko oglaševalske agencije Fimi-media iz javnih podjetij in ministrstev uspel izvleči najmanj 13,5 milijona evrov. Del denarja naj bi končal v črnih skladih HDZ, del pa v zasebnih žepih. Hrvaški mediji ugibajo, da je pri Sanaderju končalo 3,8 milijona evrov.

Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović je pred današnjim zaslišanjem dejal, da bo Sanader zavrnil odgovornost za Fimi-medio, tako kot zavrača odgovornost v vseh šestih preiskavah, ki so jih sprožili proti njemu na Hrvaškem. Prodanović je poudaril, da se bodo branili z dejstvi in da ne bodo prelagali odgovornosti na druge.

Pojasnil je, da bo današnje zaslišanje potekalo v priporu, ker se je Sanaderju poslabšalo stanje na nogi, ki jo je poškodoval prejšnji mesec med telovadbo v priporu v Salzburgu. Kot je dodal, so zdravniki najprej ocenili, da gre za poškodbo vezi, glede na to, da se poškodba ni zacelila, pa nekateri zdravniki sumijo, da gre za sepso.

Napovedal je, da bodo Sanaderja v petek vnovič pregledali v zaporniški bolnišnici, kar so že storili po njegovem prihodu v Remetinec v ponedeljek zvečer. Nato ga bodo morda poslali na dodatne preiskave v katero od specialističnih bolnišnic v Zagrebu.

Med osumljenci v primeru Fimi-media je tudi bivši notranji minister Ivica Kirin ter več direktorjev javnih podjetjih. Med prijetimi osebami sta bila tudi bivši direktor carine in blagajničar HDZ Mladen Barišić, ki je bremenil Sanaderja, ter direktorica Fimi-medie Nevenka Jurak, ki je bila Barišićeva dolgoletna prijateljica.

Barišić je preiskovalcev dejal, da je Sanaderju izročil milijonske zneske. Preiskavo naj bi sprožile izjave bivšega člana uprave zavarovalnice Croatia osiguranje Damirja Mihanovića, ki je javno spregovoril o srečanju na vladi leta 2007, ko so direktorjem javnih podjetjih sugerirali, naj poslujejo izključno s Fimi-medio.