c S

Sanader danes prvič pred preiskovalci Uskoka

21.07.2011 07:47 Zagreb, 21. julija (STA) - Bivši hrvaški premier Ivo Sanader, ki ga je Avstrija v ponedeljek po več mesecih izročila Hrvaški, bo danes prvič nastopil pred preiskovalci hrvaškega Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok). Po napovedih njegovega odvetnika naj bi ga najprej zaslišali glede afere Fimi-media, kjer ga sumijo zlorabe položaja in pooblastil.

O Sanaderjevi posredniški vlogi pri poslovanju javnih podjetij in ministrstev z oglaševalsko agencijo Fimi-media je preiskovalcem pričal njegov bivši tesni sodelavec Mladen Barišić, ki je bil v času Sanaderjevega mandata v vladi direktor hrvaške carine in blagajnik vladajoče HDZ.

Preiskovalci sumijo, da so glavni akterji, med katerimi je tudi direktorica Fimi-medie in Barišićeva prijateljica Nevenka Jurak, izvlekli najmanj deset milijonov evrov, ki so končali v žepih posameznikov in črnih skladih HDZ. O delitvi denarja iz teh skladov določenim članom vlade in stranke, je prejšnji teden pričala tudi bivša vodja računovodstva HDZ Branka Pavošević.

Fimi-media je ena izmed šestih preiskav, ki jih vodi Uskok proti Sanaderju zaradi suma korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil. Proti njemu ni bila vložena še nobena obtožnica.

Sanaderjev nastop pred Uskokom bo njegov prvi, potem ko ga je v ponedeljek Hrvaški izročila Avstrija, kjer je bil v priporu od 10. decembra lani. Nastop bo predvidoma potekal na sedežu protikorupcijskega urada v Zagrebu.