c S

SVLR: Pri sofinanciranju investicij občinam gre le za zamik izplačil v prihodnje leto

21.07.2011 07:41 Ljubljana, 20. julija (STA) - Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) pojasnjuje, da je bil v postopku usklajevanj o rebalansu državnega proračuna oblikovan kompromisni predlog, po katerem se sredstva za sofinanciranje investicij občin ne zmanjšajo, se pa prelaga odlog polovice izplačil v prihodnje leto.

Iz odloga naj bi bile po navedbah SVLR izvzete občine, ki že imajo sklenjene pogodbe za izvajanje večletnih projektov, in občine, ki sredstva namenjajo za sofinanciranje EU projektov.

Tako iz združenj občin, kot tudi iz vrst opozicijskih poslancev je bilo namreč v zadnjih dneh slišati precej kritik na račun rebalansa in v njem predvidenega zmanjšanja sredstev za sofinanciranje investicij občin. Pri tem pa gre, kot so opozarjali, tudi za investicije, ki že potekajo.

Na SVLR pojasnjujejo, da predlog rebalansa delno zmanjšuje sredstva za sofinanciranje investicij, do kateri so občine upravičene po zakonu o financiranju občin. Pomembno pa je, dodajajo, da predlog dopolnitev zakona o interventnih ukrepih sredstev ne zmanjšuje, pač pa v nekaterih primerih spreminja dinamiko plačevanja zahtevkov, ki jih bodo občine izstavljale.

Kot so na SVLR 14. julija zapisali v dopisu občinam, bi se skladno z dopolnitvami zakona o interventnih ukrepih občinam v letu 2011 lahko izplačala le polovica zagotovljenih sredstev za to leto, druga polovica sredstev pa bi se jim izplačala do konca marca 2012. Več kot polovica sredstev bi se v letu 2011 lahko izplačala le za zagotovitev lastne udeležbe za projekte, sofinancirane iz sredstev EU.

Na SVLR tudi pojasnjujejo, da so februarja občine povabili k oddaji Načrta porabe za koriščenje deleža sredstev za sofinanciranje investicij v skladu z določili 21. člena zakona o financiranju občin za leta 2011, 2012 in 2013. Sklepe o znesku sofinanciranja za posamezne investicijske projekte je SVLR izdajala sproti.

Izdanim sklepom pa naj bi, po vključitvi projektov v Načrt razvojnih programov proračuna RS, sledilo sklepanje pogodb z občinami.

Doslej so izdali 154 sklepov za projekte v 78 občinah v skupni vrednosti 15.885.265 evrov. Pogodb o sofinanciranju letos še niso sklepali, je pa že sklenjenih 38 pogodb za večletne projekte iz prejšnjih let v skupni vrednosti sofinanciranja 6.452.894 evrov.

Na SVLR pojasnjujejo, da lahko na podlagi izdanih sklepov občine pričnejo z aktivnostmi za izvedbo projektov, vendar jim sam sklep še ne zagotavlja državnega sofinanciranja. Za to namreč potrebujejo pogodbo in nanjo morajo počakati, če nimajo zagotovljeni dovolj lastnih sredstev za plačilo naročenih del.