c S

Policija išče dva udeleženca prometnih nesreč, v katerih sta bila poškodovana otroka

20.07.2011 15:04 Ljubljana, 20. julija (STA) - V torek popoldne sta se na slovenskih cestah zgodili dve prometni nesreči, v katerih sta bila poškodovana otroka, povzročitelja nesreče pa sta kraja dogodka zapustila. Do prve nesreče je prišlo v bližini naselja Orla vas, druga pa se je zgodila v naselju Luče. Udeležence oz. očividce nesreč policisti pozivajo, naj jih pokličejo.

Prva nesreča se je zgodila nekaj pred 18. uro na lokalni cesti v bližini naselja Orla vas v občini Braslovče. Voznik kolesa z motorjem je zbil otroka na kolesu. Slednji je bil lažje telesno poškodovan, voznik kolesa z motorjem rdeče-rjave barve pa je s kraja nesreče pobegnil. Policija voznika kolesa z motorjem poziva, naj se zglasi na Policijski postaji Žalec.

Druga nesreča se je zgodila uro in pol kasneje na regionalni cesti v naselju Luče pri Grosupljem. S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da je otrok opazil stare starše in hotel prečkati cesto. V tistem trenutku je s smeri Grosupljega proti Krki pravilno pripeljala voznica osebnega vozila (najverjetneje je šlo za avtomobil znamke Citroen C3) in trčila v otroka.

Voznica je po tem ustavila in hotela pomagati, vendar je bil pri otroku že njegov oče, tako je čez nekaj časa odpeljala. Otroka so prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer so ugotovili, da je v nesreči utrpel hude telesne poškodbe.

Policija naproša udeleženko in vse očividce nesreče, naj se zaradi razjasnitev okoliščin zglasijo na Policijski postaji Ljubljana Grič oz. naj pokličejo na telefonsko številko 01 583 88 20.

Vsi, ki pa bi karkoli vedeli o eni ali drugi prometni nesreči, lahko pokličejo tudi na telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

Do še ene prometne nesreče s pobegom s kraja nesreče pa je prišlo v Kranju. Nesrečo je zaradi prekratke varnostne razdalje povzročil 23-letni voznik, nato je s kraja dogodka pobegnil, vendar ga je policija kasneje izsledila. Tudi tokrat je poskušal pobegniti, vendar je pri tem trčil v policijsko vozilo. Ker je odklonil preizkus alkoholiziranosti, so mu odredili strokovni pregled.

Za prometno nesrečo s pobegom se šteje situacija, ko udeleženec zapusti kraj nesreče z namenom, da bi prikril svojo identiteto. Tovrstne situacije se obravnavajo na specifičen način zaradi zaščite ponesrečencev in preventive, glede na nastale posledice, so za STA pojasnili na policiji.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da mora udeleženec prometne nesreče nemudoma ustaviti vozilo, zavarovati kraj nesreče, pomagati poškodovanim in obvestiti policijo ali center za obveščanje. Poleg tega pa mora soudeleženim ali poškodovanim v nesreči posredovati tudi ime in priimek ter naslov, podatke iz vozniškega dovoljenja in prometnega dovoljenja ter podatke o obveznem zavarovanju.

Na kraju nesreče mora udeleženec počakati, dokler ni končan ogled. V tem času tudi ne sme uživati prepovedanih drog ali alkohola. Neposredni udeleženec, ki je zapustil mesto nesreče, mora o tem čim prej obvestiti policijo ter omogočiti naknadno ugotavljanje dejstev.

Kazni se razlikujejo glede na stopnjo neupoštevanja pravil. Z najvišjo kaznijo, 1200 evrov in 18 kazenskimi točkami, se kaznuje udeleženca, ki ni ostal na kraju nesreče.