c S

Poslanci SD pozdravljajo dokument nadgradnje zdravstvenega sistema

19.07.2011 13:40 Ljubljana, 19. julija (STA) - Poslanci SD pozdravljajo dokument nadgradnje zdravstvenega sistema, ki ga bo vlada predvidoma obravnavala v sredo. Kot pravi poslanka SD Andreja Rihter, so ukrepi in spremembe v zdravstvenem sistemu zaradi staranja prebivalstva in praznjenja zdravstvene blagajne nujni. Ob tem upa, da nekatere rešitve ne bodo padle pod pritiski kapitala.

Poslanci SD so si enotni, da vlada mora v jesenskem in poletnem obdobju iti naprej z zdravstveno reformo in jo tudi sprejeti, je na današnji novinarski konferenci dejala Rihterjeva. Kot pravi, bi bila morebitna ideja katere koli politične opcije, ki bo v prihodnosti prišla na oblast, da ne bo posegla na področju sociale in zdravja, utopična.

Poudarja, da so problemi praznjenja zdravstvene blagajne vidni, zato je treba sprejeti nekatere ukrepe. Glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbe t .i. splošne participacije Rihterjeva pravi, da bodo s tem socialno šibkejši plačevali manj, najpremožnejši več, storitve pa bodo še vedno dostopne vsem.

Poudarja, da splošna participacija ni prikriti davek, kot to trdijo dopolnilne zdravstvene zavarovalnice, pač pa prispevek, kot je dopolnilno zdravstveno zavarovanje danes, le da ne bo pavšalen, pač pa vezan na višino prihodkov.

Takšne izjave zavarovalnic označuje za širjenje demagogije. Njihovo kritiko sicer po eni strani razume, saj zavarovalnice ščitijo lastne interese, hkrati pa je po njenem mnenju ta kritika nemoralna in v veliko škodo vseh zavarovancev, še posebej tistih, ki so socialno šibki.

Zato Rihterjeva upa, da predlogi sprememb financiranja zdravstvenega sistema ne bodo padli pod pritiski in lobiranjem kapitala oz. zavarovalnic.

Glede spremembe košarice zdravstvenih storitev Rihterjeva poudarja, da ne gre za nobeno krčenje pravic, pač pa "pospravljanje po hiši". Tako bodo pravice, ki niso zdravstvene, le prenešene na tista ministrstva, ki so za to pooblaščena, pri čemer je navaja prenos pogrebnin in posmrtnin na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Poudarja, da se s predlogi nadgradnje zdravstvenega sistema ne ukinjajo nujni medicinski prevozi, ampak samo v nekaterih primerih nenujni prevozi.

Rihterjeva apelira na ministra za zdravje Dorjana Marušiča, ministra za finance Franca Križaniča in ministra za socialne zadeve Ivana Svetlika, naj zelo resno pristopijo k problemu in se dogovorijo za cilje, ki v zdravstveni reformi so nujni, in da si porazdelijo tudi vloge in naloge, ki izhajajo iz košarice zdravstvenih pravic.