c S

Prisilna poravnava Merkurja potrjena

15.07.2011 13:55 Kranj/Naklo, 15. julija (STA) - Upniki nakelskega Merkurja so z 95 odstotki izglasovali prisilno poravnavo največjega slovenskega trgovca s tehničnim blagom. Potrjena je bila tudi dokapitalizacija s konverzijo terjatev, in sicer se je osnovni kapital Merkurja povečal za 97,6 milijona evrov. Tudi v Merkurju so danes objavljene sklepe že prejeli.

Kranjsko okrožno sodišče, ki je vodilo lani začet postopek prisilne poravnave Merkurja, je danes na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve objavilo sklep o potrditvi prisilne poravnave. Iz poročila upravitelja prisilne poravnave Ladislava Hafnerja je bilo namreč razvidno, da je do roka 26. junija svoje glasove za potrditev prisilne poravnave oddalo dovolj upnikov.

Priznanih in verjetno izkazanih navadnih terjatev upnikov je pred konverzijo v delnice bilo za 320 milijonov evrov. skupni ponderiran znesek za glasovanje navadnih upnikov, ki imajo pravico o izrekanju glede prisilne poravnave, pa je znašal 426 milijonov evrov, saj so nekateri zaradi sodelovanja v konverziji imeli priznane višje količnike. Za sprejetje prisilne poravnave je glasovalo dobrih 95 odstotkov oziroma za 406 milijonov evrov terjatev od zneska osnove. Za izglasovanje prisilne poravnave pa bi zadostovala že 60-odstotna večina.

Potrditev prisilne poravnave je bila pričakovana, saj je bilo po neuradnih podatkih jasno, da se je že pred tem dovolj upnikov odločilo tudi za konverzijo terjatev. Iz danes objavljenega poročila je razvidno, da se je za pretvorbo svojih terjatev v lastniške deleže Merkurja odločilo 325 upnikov s skupnim zneskom 97,6 milijona evrov, od tega je 90,5 milijonov evrov navadnih in skoraj 7,1 milijonov evrov zavarovanih terjatev.

Po načrtu finančnega prestrukturiranja je znesek konverzije presežen za 12,6 milijona evrov. Zato je bil postopek vpisa novih delnic uspešen. Osnovni kapital dolžnika se je tako povečal za 97,6 milijona evrov oziroma za skoraj 1,9 milijona novih delnic. Merkur mora sedaj v 15 dneh po pravnomočnosti sklepa po potrditvi prisilne poravnave vložiti predlog za vpis spremembe osnovnega kapitala.

Zoper sklep o potrditvi prisilne poravnave je v 15 dneh mogoča še pritožba, sicer pa je Merkur sedaj zavezan, da izpolni izglasovano prisilno poravnavo ter navadnim upnikom, ki se niso odločili za konverzijo terjatev 60-odstotno do leta 2015 poplača njihove terjatve, ki jih je za 231 milijonov evrov. Skupaj je sicer Merkur glede na vse, tudi zavarovane prijavljene terjatve dolgoval 544 milijonov evrov, od tega jih je 97,6 milijona evrov šlo v dokapitalizacijo, 231 milijonov evrov navadnih terjatev pa bo moral poplačati s 138 milijoni.

"Trud za ponoven uspeh podjetja, je že konec lanskega leta obrodil prve sadove," pa so ob potrditvi prisilne poravnave spomnili v Merkurju. 28. decembra so dočakali težko pričakovano odobritev posojila v višini 35 milijonov evrov, s katerimi so dopolnili zaloge na prodajnih mestih in v skladiščih.

Prav tako so že v lanskem letu uspeli izboljšati likvidnost, znižati stroške, optimizirati dobavo blaga v trgovske centre, zmanjšati prevozne stroške in vozni park, znižati plače vodstvenemu kadru in se pospešeno lotiti izterjav. Konec marca so s konzorcijem bank podpisali krovni sporazum o reprogramu zavarovalnih posojil, ki je bil predviden v Načrtu finančnega prestrukturiranja družbe in do predpisanega roka s svojimi dejanji uspeli prepričati upnike, da so svoje terjatve v zadostni višini konvertirali v lastniške deleže.

V zadnjih mesecih se je izboljšalo tudi poslovanje in maja je Merkur prvič po težavah zabeležil pozitivni izid. Rešitev Merkurja je ključna za slovensko gospodarstvo, saj sodeluje s kar 500 slovenskimi podjetji, ki skupaj zaposlujejo 20.000 ljudi. "Če temu prištejemo še več kot 3.400 ljudi, ki jih je v celotni skupini Merkur, je jasno, da je uspešno poslovanje Merkurja za slovensko gospodarstvo izjemnega pomena," so sporočili iz Merkurja, kjer bo predsednik uprave Blaž Pesjak ob 14. uri podal izjavo za medije.