c S

DZ bo predvidoma podprl dopolnitve zakona o tajnih podatkih

15.07.2011 13:53 Ljubljana, 15. julija (STA) - Večina poslanskih skupine je na današnji seji DZ napovedala podporo dopolnitvam zakona o tajnih podatkih. Cilj dopolnitev zakona je, da bi za člane državne revizijske glede dostopa do tajnih podatkov veljale enake pravice kot za sodnike, člane računskega sodišča, informacijskega pooblaščenca, župana in občinske svetnike.

Nepovezani poslanec Vili Trofenik je v imenu predlagateljev pojasnil, da bi dopolnitev zakona dostop do tajnih podatkov omogočila tudi državni revizijski komisiji. Obenem so predlagali, da bi se omogočil dostop tudi članom nadzornih odborov lokalnih skupnosti, vendar je bil na seji matičnega odbora krog upravičencev zožen samo na člane državne revizijske komisije. Trofenik je tudi v imenu poslanske skupine nepovezanih poslancev napovedal podporo dopolnitvam.

Poslanec SD Anton Colarič je povedal, da je državna revijska komisija kot poseben neodvisen in samostojen državni organ primerljiv z institucijami, katerih predstavniki imajo po zakonu o tajnih podatkih dostop do tajnih podatkov brez posebnega dovoljenja. V SD so se tako odločili, da predlog podprejo v delu, ki govori o predsedniku in članih državne revijske komisije. Strinjali so se tudi s predlogom predlagatelja, da se z dopolnilom črta širitev na člane nadzornega odbora občine.

Po besedah poslanca SDS Vinka Gorenaka je Slovenija "unikum" na tem področju, saj je krog upravičencev zelo širok krog. Sicer pa v SDS menijo, da zakon ni "nič škodljiv, nič pa tudi ne prinaša," zato o njem ne bodo glasovali, je napovedal Gorenak.

Poslanec DeSUS Franc Jurša je izpostavil, da državna revizijska komisija predstavlja "pomemben organ nadzora v postopku javnega naročanja". Cilj zakona je namreč zagotovilo, da za predsednika in člana državne revizijske komisije glede dostopa do tajnih podatkov velja enaka pravica kot za nekatere druge funkcionarje, na primer člane računskega sodišča, župana, občinske svetnike, je pojasnil.

Po besedah Antona Anderliča (LDS) gre na videz za zelo enostaven in kratek zakon, ki pa kljub temu posega v materijo dostopa do tajnih podatkov. Ker je z dopolnilom rešeno tisto, ker je bilo treba, v LDS ne vidijo razloga, da zakona ne bi podprli, je povedal poslanec.

Tudi poslanci SNS bodo predlog dopolnitev zakona podprli. Kot je poudaril poslanec Silven Majhenič, je državna revizijska komisija neodvisen in samostojni državni organ, zato "ne vidimo nobene ovire, da ne bi bila zakonska obravnava njenega predsednika in članov primerljiva s funkcijo na primer sodnika".

Poslanec SLS Gvido Kres pa je izpostavil, da v zakonskem predlogu ni najti konkretno opredeljenih razlogov za permanentni dostop članov občinskih nadzorih odborov ter predsednika in članov državne revizijske komisije do tajnih podatkov. Argumentacija, ki bi izkazovala potrebo po tem, poslancev SLS ni prepričala, zato zakona ne bodo podprli.