c S

Do Vegrada prijavljenih še za 40 milijonov evrov ostalih terjatev

15.07.2011 13:53 Ljubljana, 15. julija (STA) - Stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril je danes na celjsko sodišče oddala še osnovni seznam preizkušenih terjatev za ostale terjatve. Iz objave na Ajpesu je razvidno, da so upniki po tem seznamu prijavili skupaj za 39,67 milijona evrov terjatev, od tega jih je Grilova priznala za 36,63 milijona, prereka pa jih za 3,04 milijona evrov.

Grilova je sicer seznam terjatev zaposlenih in seznam terjatev izločitvenih pravic oddala sodišču že pretekli teden. Po dvakrat podaljšanem roku za pripravo osnovnega seznama preizkušenih terjatev do Vegrada v stečaju je namreč Grilova pripravila tri osnovne sezname preizkušenih terjatev, še vedno pa niso preizkušene vse terjatve.

Na seznamu preizkušenih terjatev ostalih terjatev Vegrada je daleč največ terjatev, za 24,51 milijona evrov, prijavila izolska družba Vedela. Stečajna upraviteljica ji prereka 157.666 evrov. Za 1,04 milijona evrov terjatev je prijavila družba Z-Pproces iz Ljubljane, Grilova ji večino, 946.033 evrov, prereka. Za 313.000 evrov terjatev je prijavil Zdravstveni dom Velenje, za 300.000 pa Tuš nepremičnine.

Stečajna upraviteljica v danes objavljenem dokumentu navaja, da je do 6. julija prejela 2409 terjatev do Vegrada.

"Med njimi so mnogi upniki prijavili terjatev v prisilni poravnavi in dodatno še v stečaju, nekaj terjatev zaposlenih pa je skupinskih, tako da je število upnikov bistveno višje. Predvsem pri prijavah terjatev zaposlenih so številni upniki prijavili svojo terjatev v kateri od skupinskih prijav, prav tako pa tudi individualno," je pojasnila Grilova.

Pretekli teden je pojasnila, da nekaterih terjatev še ni bilo mogoče preizkusiti. Razlogov za to je po njenem več, med drugim navaja, da obračuni na vseh gradbiščih še niso zaključeni. Prav tako še niso uspeli preizkusiti nekaterih terjatev, ki so jih podizvajalci prodali, a prijavili v stečajnem postopku, hkrati pa so jih prijavili tudi tisti, ki so jih odkupili.

Pri nekaterih terjatvah prihaja do velikih razhajanj, v zvezi z nekaterimi potekajo pravde, nejasne so tudi terjatve, povezane z nekaterimi nepremičninami. Grilova ocenjuje, da bo mogoče vse nepreizkušene terjatve preizkusiti do konca letošnjega leta, zato je sodišče zaprosila za izdajo soglasja.