c S

V tožbi SDS proti Delu sodnica Delu naložila javno opravičilo in 10.000 evrov odškodnine

14.07.2011 07:36 Ljubljana, 13. julija (STA) - Sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Božena Novak je v tožbi SDS proti Delu zaradi navedb, da je denar iz Patrie končal v SDS, odločila, da se mora Delo opravičiti in plačati 10.000 evrov odškodnine. Tako zagovornik Dela Stojan Zdolšek kot stranka SDS napovedujeta pritožbo, SDS tudi verjetno posebno tožbo zoper novinarja Dejana Karbo.

Kot je za STA pojasnil zagovornik Dela Stojan Zdolšek, je zadovoljen z znižanjem zahtevane odškodnine 300.000 evrov. Pritožbo pa napoveduje, ker po njihovem mnenju dokazna ocena sodišča ni pravilna. "Imamo kar nekaj tehtnih pomislekov, ki jih bomo v pritožbi uveljavili," je napovedal.

Da je zadovoljen z znižanjem zahtevane odškodnine, je za STA dejal tudi avtor članka, objavljenega novembra 2009, Dejan Karba. Kot je razvidno iz sodbe, zaslišani vodja finskih preiskovalcev Kaj Erik Björkqvist očitno ni prepričal sodnice o tem, da razpolaga z dokazi, da je denar res končal v stranki, pravi Karba. Vendar po njegovih besedah Björkqvist ni mogel povedati vsega, ker predkazenski postopek na Finskem še poteka in je dajanje informacij v predkazenskem postopku kaznivo.

Da pa omenjene trditve držijo, po mnenju Karbe dokazuje tudi najnovejše dogajanje v Avstriji, kjer je avstrijski državni tožilec izrazil prepričanje, da je trgovec z orožjem Wolfgang Riedl podkupil predsednika SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo. Kot pravi Karba, se tako veselijo soočenja na drugostopenjskem sodišču.

V SDS pa so zadovoljni s prvim delom sodbe, ki določa, da se ji mora Delo javno opravičiti za omenjene navedbe. Tako se je po njihovih navedbah "po več letih blatenja in obtoževanj tudi po sodni poti dokazala absurdnost Delovih zapisov".

Pritožbo in verjetno tudi posebno tožbo zoper novinarja Karbo pa bodo, kot pojasnjujejo v sporočilu za javnost, vložili "zaradi nizke odškodnine, pri kateri imajo slovenska sodišča očitno dvojna merila". V primeru predsednikovega svetovalca Francija Perčiča je namreč sodišče po njihovih navedbah "zaradi objave javnih podatkov na spletni strani še pred kakršnokoli razsodbo oškodovalo SDS za 80.000 evrov, v primeru absurdne laži Delovega novinarja Karbe, ki je dokazana, pa so bila merila drugačna". "Gre sicer za drugačen in drug sodni postopek, vendar v okviru iste pravne države in proti isti pravni osebi," so poudarili.

Kot je zapisano v sodbi, ki jo je medijem posredovala SDS, je Delo dolžno plačati tudi 10.000 evrov odškodnine, zaradi povrnitve tiste škode, ki jo je tožeča stranka utrpela na svojem ugledu in svojem dobrem imenu zaradi omenjenega članka iz novembra 2009. Med drugim sodba navaja tudi, da se je v dokaznem postopku izkazalo, da trditve v spornem članku "niso resnična in dobesedna izjava finskega preiskovalca, predvsem pa so zapisane v trdilni obliki, kar pomeni kot dejstvo".

SDS se je za tožbo odločil, potem ko je Karba novembra 2009 zapisal, da se je po podatkih finskih preiskovalcev denar ob sklepanju posla s patrijami stekel v SDS. To naj bi novinarju potrdil Björkqvist, ki pa je novembra 2009 za STA zatrdil, da nimajo nobenih dokazov, da je denar iz Patrie končal v kateri koli stranki ali pri katerem koli članu stranke. V SDS so zahtevali 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo.

Novakova je na naroku pred enim mesecem pojasnila, da je zahteve po dodatnem dokazovanju zavrnila. Tako tožena kot tožeča stranka sta temu ugovarjali. Zagovornik časopisne hiše Delo je sodišču očital kršenje zakona o kazenskem postopku s tem, ko ni zaslišalo nekdanjega odgovornega urednika Dela Darijana Koširja. Zagovornica SDS Nina Zidar Klemenčič pa je ugovarjala, saj sodišče ni naložilo pridobitve izračuna trženja oglasnega prostora v zanje sporni izdaji Dela. S tem bi po njenem mnenju lahko natančneje določili višino odškodnine.