c S

Na ljubljanskem okrožnem sodišču upad pravdnih zadev, a povečanje gospodarskih

13.07.2011 13:39 Ljubljana, 13. julija (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče je lani rešilo 51.263 zadev, prejelo pa jih je 52.604, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik sodišča Anton Panjan. Taka razlika med prejetimi in rešenimi zadevami ni netipična, je ocenil, hkrati pa poudaril, da so v zadnjem času opazili izrazito povečanje števila gospodarskih zadev.

Bistveno povečan pripad gospodarskih sporov je po besedah Panjana posledica krize. Težave so predvsem z insolvenčnimi spori, kot je dejal Panjan, jih težko "lovijo". Prav tako narašča število stečajev in osebnih stečajev. Letos so zabeležili že 246 stečajev, lani v istem času pa le 139.

Število gospodarskih sporov po Panjanovih besedah nameravajo znižati tudi s programom izločitve t.i. sporov nižje vrednosti, ki velja od prvega junija. Gre za spore, vredne manj kot štiri tisoč evrov, možno pa jih je reševati tudi zunaj naroka.

Panjan je ob nastopu funkcije februarja letos opazil, da imajo težave s prevelikim številom nerešenih zadev tudi na družinskem oddelku. Oddelek so kadrovsko okrepili in prvi pozitivni učinki se že kažejo, je razložil predsednik sodišča. Prav tako sta maja na oddelek prišli dve novi sodnici, zato Panjan pričakuje, da bo rezultat do konca leta bistveno boljši. Še vedno imajo sicer težave s sodnimi izvedenci na tem področju, je dodal Panjan, saj je izbira med njimi preskromna in so zato izvedenci obremenjeni. Upad zadev sicer opažajo na civilno-pravdnem oddelku, letos načrtujejo, da bodo dobili okoli tisoč zadev manj.

Glede kazenskih zadev je Panjan pojasnil, da obravnave tečejo redno, v večjih primerih, denimo Balkanski bojevnik, pa so razpisane po dvakrat na teden. V zadevi Čista lopata je tako od konca avgusta do konca septembra razpisanih deset obravnav, v zadevi Balkanski bojevnik pa so obravnave razpisane do konca oktobra. Zadeve potekajo koncentrirano, brez nepotrebnih prelaganj, je ob tem ocenil Panjan. Je pa hkrati opozoril, da se je pri sojenju 17 obtoženim v zadevi Balkanski bojevnik izrazito pokazala prostorska neustreznost stavbe. Težave so, a jih uspešno rešujemo, je dejal.

Težave z ljubljansko sodno stavbo so znane že dlje časa. Že pred časom se je pripravil projekt in pridobilo zemljišče na Masarykovi cesti, gradnja pa se še ni začela. Kdaj bi se lahko, na sodišču ne vedo pojasniti, saj projekt financira pravosodno ministrstvo.

Letos so ustanovili tudi specializirani oddelek za najzahtevnejše zadeve organiziranega in gospodarskega kriminala. Na njem sedaj dela devet sodnikov, predvidenih pa jih je 14, vendar trenutno še nimajo zadev. Kot je razložil Panjan, je pripad odvisen tudi od specializiranega oddelka tožilstva, ki ga predvideva nov zakon o tožilstvu in ga je državni zbor sprejel v torek. Zadeve, ki jih bo obravnaval specializirani oddelek tožilstva in bodo šle na sodišče, bodo po Panjanovih besedah pripadale prav specializiranim oddelkom sodišč. Ob tem Panjan pričakuje, da bodo dobili tudi zadeve, ki bi sicer pripadale drugim okrožnim sodiščem.

Pod ljubljansko okrožno sodišče, ki je letos prejelo 27.420 zadev, rešilo pa jih je 27.771, spada tudi osem okrajnih sodišč, ki so po novem le organizacijske enote okrožnega sodišča. Panjan je z delovanjem zadovoljen. Z novim zakonom o sodiščih je namreč omogočeno, da se sodnike razporeja znotraj okrožja, kar tudi počnejo. Takih kadrovskih ukrepov, Panjan jih je opisal kot kakovostno izrabo kadra, je bilo letos 19.