c S

Madžarska uvedla davek na nezdravo prehrano

13.07.2011 09:08 Budimpešta, 13. julija (STA) - Madžarski parlament je ta teden sprejel zakon, ki uvaja davek na nezdravo hrano, kot so čips, čokolada in gazirane pijače, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na Madžarskem upajo, da bo nov davek pomagal izboljšati zdravje državljanov.

Madžarski mediji so novo dajatev najprej poimenovali davek na hamburgerje, ko pa se je izkazalo, da zakon ne zadeva restavracij s hitro prehrano, so jo preimenovali v davek na čips.

Zakon uvaja davek na pijače z visoko vsebnostjo sladkorja, pakirane sladice, slane prigrizke in prehranske dodatke. Čips bo obdavčen z 200 madžarskimi forinti ali 0,75 evra za kilogram. Po zakonu, ki bo v veljavo stopil septembra, se bo cena za 90-gramsko vrečko čipsa tako dvignila za približno deset odstotkov.

Madžarska vlada naj bi še ta teden predlagala tudi večji nadzor nad restavracijami s hitro prehrano, medtem ko bodo v oglasih, namenjenih otrokom, posebno pozornost posvetili vsebnosti maščob in sladkorja v hrani.

Madžari, med katerimi je precej kadilcev, pa tudi poraba alkohola je na Madžarskem visoka, njihov jedilnik pa tradicionalno vsebuje veliko maščob in soli, so med državljani EU z najnižjo pričakovano življenjsko dobo.

Madžarska vlada je napovedala, da bodo sredstva, ki bodo v državni proračun prišla z uvedbo novega davka na čips, namenjena financiranju kampanj za spodbujanje zdravega življenja.