c S

KS Naložbe z objavo namere za prevzem Pivovarne Laško

08.07.2011 11:05 Ljubljana/Laško, 08. julija (STA) - Finančna družba KS Naložbe je danes objavila namero za prevzem delnic družbe Pivovarna Laško. Omenjena ljubljanska družba, ki jo vodi direktor Blaž Vodopivec, namerava prevzemno ponudbo objaviti najpozneje v 30 in ne prej kot v 10 dneh po današnji objavi namere v časniku Delo

Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je danes za STA povedal, da je nad objavo namere osebno presenečen oziroma ga preseneča, da je skupina Pivovarna Laško tako zanimiva. "Namera za prevzem delnic Pivovarne Laško je stvar lastnikov, ki bodo odločali o tem, kako bo zdaj zadeva potekala. Mi bomo ravnali skladno z zakonodajo," je še dejal Zorko.

Kakšno je ozadje te prevzemne namere, uradno ni znano. Časnik Finance sicer v današnji izdaji na podlagi svojih virov piše, da zanimanje obstaja tako za nakup skupine Pivovarna Laško kakor za nakup posameznih družb. Med interesenti so strateški partnerji in finančni skladi, štrene pa da utegnejo spet mešati domači lobiji.

Zanimanje za nakup skupine Laško obstaja že nekaj mesecev, najbolj očitno je bilo pozimi, zdaj spet. Med najbolj vnetimi omenjajo pivovarja Heineken in Carlsberg (oba že imata pivovarni na Hrvaškem) ter zasebni naložbeni sklad CVC Capital Partners, menda pa je med skladi še več zanimanja.

Zanimanje obstaja menda tudi za prodajo pivovarske skupine po kosih - ponudbe za prodajo Fructala in časopisne družbe Delo so že na mizi Dušana Zorka, šefa Laškega in Uniona, ali pa bodo kmalu. Zadnje čase pa se govori, da slovenski lobistični krogi stegujejo lovke po Pivovarni Union, hčeri Laškega. Pri tem naj bi bila v ospredju predvsem nepremičnina sredi Ljubljane, na kateri pivovarna stoji.

Skupaj 26,8-odstotni delež pivovarne bi radi prodali Nova Ljubljanska banka (NLB) in Banka Celje, v četrtek pa je potekal skupni sestanek lastnikov dobre polovice kapitala. Za zdaj so se lastniki dobre polovice pivovarne dogovorili, da bi s prodajo počakali do prodaje deležev v Mercatorju - to naj bi se po časovnici zgodilo do konca leta, še piše časnik.