c S

Zoper trojico iz Ambrusa danes verjetno sodba

08.07.2011 08:25 Ljubljana, 08. julija (STA) - Sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča Andrej Baraga utegne danes izreči sodbo trem domačinom iz Ambrusa - Branivoju Kajdižu, Zdenku Vidicu in Jožetu Zupančiču. Trojica je obtožena storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi v času med nemiri v Ambrusu zaradi dogajanja v zvezi z romski družino Strojan.

Omenjena trojica je bila najbolj dejavna med občani, ki so se 25. novembra 2006 zbrali na cesti v Ambrusu, da bi romski družini Strojan preprečili vrnitev iz postojnskega nastanitvenega centra na njihovo zemljišče.

V spopadu med policijo in vaščani Ambrusa, ki se je zgodil tistega večera, je bil Kajdiž poškodovan. A policisti so po zatrdilih prisotnih silo uporabili brez opozorila, čeprav je policija zatrjevala, da so nasilje začeli vaščani. Navedbe vaščanov, da je tistega večera nasilje sprožila policija, so med sojenjem potrdili tudi novinarji nekaterih medijskih hiš, ki so tisti večer prisostvovali dogodkom v Ambrusu.

Zaradi omenjenih dogodkov je bil kasneje direktor Policijske uprave Ljubljana Branko Slak razrešen. Kot je pojasnil na zaslišanju, je bil "zelo priročen za to, da se prenese odgovornost na nekoga, ki je bil ob nepravem času na nepravem mestu".

Hkrati je Slak pojasnil, da se mu še danes zdi nerazumno, da je bila za tak dogodek uporabljena taka sila. Sam meni, da bi v Ambrusu takrat zadostovala ena policijska patrulja.

Sodbo je bilo pričakovati že na prejšnjem naroku pred dvema mesecema, vendar je tožilec Primož Suknaič predlagal, da sodišče pridobi depešo o tem, kdo je sploh sklical posebno policijsko enoto. Baraga se je strinjal z njim, saj se po njegovih besedah "pogovarjamo o zakonitosti policijske akcije".