c S

Evropski parlament podprl uvedbo kategorije prehodnih regij

06.07.2011 07:29 Strasbourg, 05. julija (STA) - Evropski parlament je danes podprl pobudo Evropske komisije o oblikovanju kategorije prehodnih regij, ki bi bile v obdobju 2014-2020 še naprej upravičene do sredstev iz kohezijskih skladov, kar je med drugim zelo pomembno za Slovenijo.

Evropska komisija v okviru predloga večletnega proračuna unije predlaga, da se vsem regijam, ki bodo izgubile polno upravičenost do kohezijskih sredstev in bi bile zato soočene z nenadnim občutnim zmanjšanjem sredstev, zagotovi postopno zmanjšanje obsega pomoči. Na ta način bi omenjenim regijam omogočili normalen prehod med razvitejše regije.

Bruto družbeni proizvod (BDP) na prebivalca v prehodnih regijah naj bi dosegal od 75 do 90 odstotkov povprečnega BDP na prebivalca Evropske unije. S tem naj bi preprečili različno obravnavo regij kljub podobnim razmeram. Nekatera območja so namreč minimalno presegla prag za subvencije za najrevnejše, medtem ko so druga statistično padla zaradi krize ali pa njihov razvoj ovirajo strukturne težave.

Slovenija je razdeljena v dve statistični regiji (NUTS). Zahodna Slovenija je po zadnjih dostopnih podatkih iz leta 2008 dosegala 109 odstotkov BDP unije, Vzhodna Slovenija pa 76 odstotkov.

Evropski poslanci so se v danes sprejeti resoluciji zavzeli tudi za bolj usmerjeno in pregledno dodeljevanje pomoči za zmanjševanje razvojnih razlik in izpolnjevanje ciljev strategije Evropa 2020. Parlamentarci tudi poudarjajo, da mora Evropski socialni sklad ostati del kohezijske politike, saj je samo tako mogoče razviti in izvajati celovite strategije za reševanje gospodarskih in družbenih težav.