c S

Nemško ustavno sodišče presoja o ustavnosti pomoči Grčiji

06.07.2011 07:12 Karlsruhe, 05. julija (STA) - Na nemškem ustavnem sodišču je stekla razprava v okviru presoje ustavnosti vladne odločitve o sodelovanju v paketu finančne pomoči močno zadolženi Grčiji in v evropskem začasnem mehanizmu oz. družbi za zagotavljanje stabilnosti evra (EFSF). Odločitev sodišča bo sicer znana čez več mesecev, analitiki pa ne pričakujejo prepovedi sodelovanja.

Nemčija - največje evropsko gospodarstvo - bo za Grčijo prispevala skupno do 22,4 milijarde evrov posojil, še veliko večje pa so njene obveznosti do drugih držav. Nasprotniki pomoči trdijo, da je ta v nasprotju z maastrichtsko pogodbo in deli nemške ustave. Tako bi na primer lahko bilo sporno dejstvo, da je Nemčija s sodelovanjem v EFSF vnaprej rezervirala denar za morebitna posojila, s čimer je omejila pravice parlamenta do oblikovanja proračuna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev nemškega ustavnega sodišča bo odigrala pomembno vlogo pri sodelovanju Nemčije v evropskem stabilizacijskem mehanizmu (ESM), ki bo EFSF predvidoma nasledil sredi leta 2013. Tako bi po ocenah analitikov sodišče parlamentu lahko dodelilo večjo vlogo pri nadzorovanju odločitev o pomoči, le malo verjetno pa je, da bi morala Nemčija od pomoči odstopiti.

Med tistimi, ki so zahtevali ustavno presojo, so nekateri nemški poslanci in profesorji. Univerzitetni profesor Joachim Starbatty je tako po poročanju ameriške tiskovne agencije AP danes pred sodiščem dejal, da se je Nemčija znašla "na poti, kateri ne vidimo konca, želimo pa vedeti, ali je ta pot prava". Profesor Karl Albrecht Schachtschneider je menil, da "kar je ekonomsko narobe, ne more biti politično pravilno".

Predstavnik poslanca Petra Gauweilerja Dietrich Murswiek pa je izpostavil pogovore o oblikovanju novega paketa pomoči Grčiji in poudaril, da gre za sod brez dna. Ob tem "rešilni sklad služi za zmanjševanje tveganj poslov določenih velikih bank", kar je neskladno z ustavo, je menil.

Je pa pred sodiščem danes nastopil tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. Ta je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril, da skupna valuta ne more biti uspešna brez solidarnosti članov. Ob tem pa je ocenil še, da nobena pomembnejša odločitev o zagotavljanju stabilnosti evra v Nemčiji ni bila sprejeta brez podpore parlamenta.

Čeprav analitiki ne pričakujejo, da bi ustavno sodišče lahko omejilo sodelovanje Nemčije pri reševanju hudo zadolženih članic območja evra, pa opozarjajo, da bi takšna odločitev prinesla izredno resne posledice za EU in finančne trge.