c S

ZDA zaskrbljene zaradi demokracije na Madžarskem

01.07.2011 09:19 Budimpešta, 30. junija (STA) - Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je danes v Budimpešti pohvalila gospodarske reforme madžarske vlade premiera Viktorja Orbana, izrazila pa zaskrbljenost Washingtona zaradi poslabšanja na področju neodvisnosti sodstva, svobode medijev in drugih državljanskih pravic.

Na skupni novinarski konferenci z Orbanom je dodala, da ji je madžarski premier zagotovil, da bo Madžarska ostala zvesta svoji demokratični tradiciji, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Kot prijatelji Madžarske smo izrazili zaskrbljenost in še posebej poziv k resnični zavezanosti neodvisnosti sodstva, svobodi medijev in transparentnosti vlade," je dejala Clintonova. Dodala je, da so govorili tudi o nujnosti ohranitve in razvoja demokratičnih institucij v državi.

Izpostavila je tudi nujnost, da ima Madžarska ustavo, ki je v skladu z evropskimi vrednotami in ki spoštuje ravnovesje oblasti.

Pred obiskom so madžarski razumniki, med njimi tudi nekdanji oporečniki, Clintonovo v odprtem pismu pozvali, naj pomaga Madžarski ohraniti vladavino prava pred Orbanovimi napadi.

Orbanova vlada ima v parlamentu več kot dvotretjinsko večino, kar ji omogoča sprejemanje praktično vsega, kar jo je volja. Sprejem nove ustave aprila letos je bojkotirala skoraj celotna opozicija, od januarja veljavna medijska zakonodaja pa vzbuja bojazni, da bi lahko služila za zadušitev do vlade kritičnih stališč.

Poslanci Orbanove stranke Fidesz so tudi omejili obseg vprašanj, o katerih lahko odloča ustavno sodišče, povečali pa so število članov sodišč, mesta pa zapolnili samo s kandidati vladnih strank.

Fidesz je svoje ljudi imenoval tudi na čelo računskega sodišča in sveta za medije, pa tudi za generalnega državnega tožilca, imenoval pa jih je za zelo dolge mandate, tudi do 12 let, poroča AP.

Je pa Clintonova pohvalila prispevek Madžarske v Afganistanu, kjer je trenutno 500 madžarskih vojakov, pa tudi njena prizadevanja za izboljšanje položaja Romov tako doma kot tudi v času predsedovanja Evropski uniji.

Pred tem je v parlamentu sodelovala pri odprtju Inštituta Tom Lantos, poimenovanem po ameriškem kongresniku madžarskega rodu, ki je umrl leta 2008. Inštitut se bo med drugim ukvarjal s človekovimi pravicami, manjšinami in zgodovinskimi spravami.