c S

Predlog zakona o delu v policiji po ocenah Radićeve nesprejemljiv

01.07.2011 07:51 Ljubljana, 30. junija (STA) - Vlada danes obravnava tudi predlog zakona o delu v policiji, ki med drugim v letu 2014 predvideva 3,5 milijona evrov dodatnih stroškov za povišanje policijskih dodatkov. Predlog naj bi med ministri sprožil nesoglasja, zaradi varčevalnih sklepov vlade je nesprejemljiv tudi po ocenah ministrice za gospodarstvo v odstopu Darje Radić.

"Tak predlog absolutno ni v skladu s sklepi vlade v preteklih mesecih, saj vseskozi poudarjamo, da je treba varčevati. Pripravljamo rebalans, pri čemer ne vemo, na katerih področjih vzeti sredstva, zato se mi zdi ta predlog v tem trenutku res nesprejemljiv," je Radićeva novinarjem pojasnila ob prihodu na sejo vlade.

Če pa namerava vlada tak predlog zakona o delu v policiji sprejeti, mora po besedah ministrice v odstopu pač odpraviti nekatere že sprejete sklepe, sicer "res izgledamo popolnoma nekredibilni". Radićeva tudi ne vidi razloga, zakaj bi take ugodnosti, kot jih namerava uvesti zakon, veljale le za en del javne ali državne uprave.

Po njenih ocenah bodo tako predlogu verjetno sledili tudi podobni predlogi še za druge javne uslužbence. V tem primeru jo "res zanima, kako bosta vlada in finančni minister Franc Križanič lahko naprej vodila proračun, da bo vzdržen in ne bomo res pristali tam, kjer so Grčija in nekatere druge države".

Kot je pojasnila Radićeva, se o podpori predlogu ni pogovarjala z drugimi ministri, osebno pa ga zagotovo ne more podpreti. Na novinarsko vprašanje, ali "to darilo policistom" razume kot kupovanje podpore volivcev LDS pred prihodnjimi volitvami, pa pritrjuje z oceno, da so se volitve "očitno že začele".

Ministrica, ki je v ponedeljek podala odstopno izjavo, bo prisotna tudi na seji vlade prihodnji teden, saj bo po njenih besedah razrešitev ministric Zares v DZ predlagana na seji, ki se začne 11. julija.

Seje vlade se je danes udeležila tudi ministrica za kulturo v odstopu Majda Širca, vendar izjav novinarjem ni dajala. Ministrice za javno upravo v odstopu Irme Pavlinič Krebs na sejo ni bilo, nadomešča jo državna sekretarka Tina Teržan.

Omenjeni predlog zakona predvideva povečanje finančnih posledic za državni proračun v letih 2012 in 2013, in sicer v višini 50.000 evrov letno. Nato pa naj bi se stroški leta 2014 dvignili na 3,5 milijona. Od tega bi 1,7 milijona šlo za povečanje dodatka na stalnost, pol milijona pa za uvedbo dodatka za posebne obremenitve pilotov, kopilotov, tehnikov letalcev in posameznih delovnih mest v specialni enoti.

Slabih 470 tisočakov bi namenili dodatku za vodenje, sredstva pa so predvidena tudi za plačilo dodatka policistom, ki sodelujejo s posebno policijsko enoto in za dodatek za delo pooblaščenih uradnih oseb, ki vodijo prekrškovne postopke. Dobrih 50 tisočakov je predvidenih za dodatek poveljnikom, ki vodijo posebno policijsko enoto.