c S

Kolegij predsednika DZ potrdil predlog rebalansa proračuna DZ

24.06.2011 13:50 Ljubljana, 24. junija (STA) - Kolegij predsednika DZ je na današnji seji potrdil predlog rebalansa proračuna DZ za letošnje leto, s čimer se parlamentu krčijo sredstva za 380.000 evrov. Predsednik DZ Pavel Gantar je danes poslal v dopolnitev zahtevo za sklic izredne seje, ki jo je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS).

Vlada je po besedah generalne sekretarke DZ Mojce Prelesnik sicer predlagala, da se s proračunom DZ zboru znižajo sredstva v višini milijon evrov, vendar pa bi ta znesek po njenih ocenah v praksi povzročal težave pri delu DZ.

Z varčevalnimi ukrepi lahko DZ do konca leta privarčuje 800.000 evrov, največ pri pisarniškem materialu (251.5000 evrov), pri stroških za tekoče vzdrževanje stavbe (170.000 evrov) in pri nakupu opreme (104.000 evrov).

Vendar pa bo DZ za plače potreboval dodatnih 420.000 evrov, kot je bilo predvideno v proračunu. Znesek bo DZ zagotovil s prerazporeditvijo izdatkov za blago in storitve, je pojasnila Prelesnikova.

Predlog rebalansa je po mnenju vodje poslancev SDS Jožeta Tanka in vodje poslanske skupine SNS Zmaga Jelinčiča pomanjkljiv, premalo razdelan oz. je napisan preveč "po domače". "Če od nas zahtevate perfektno gradivo, potem je to ista dolžnost tudi generalne sekretarke," je dejal Tanko.

Vendar pa Prelesnikova odgovarja, da je bilo gradivo predloga rebalansa, ki je bilo namenjeno kolegiju predsednika DZ, zmeraj v taki obliki in zmeraj je bilo zadovoljivo. Sicer pa poudarja, da to ni predlog, ki bo obravnavan v DZ, pač pa predlog za ministrstvo za finance, prej pa ga more potrditi kolegij DZ.

Gantar je tudi v dopolnitev poslal zahtevo za sklic izredne seje DZ na temo izvrševanja sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o obmejnem prometu in sodelovanju. Zahtevo je vložila skupina 23 poslancev, zakonodajno-pravna služba DZ pa je ocenila, da predlog enega sklepa, priloženega zahtevi za sklic seje, ni vsebinsko dovolj določen oz. ni v celoti znotraj dopustnih meja pristojnosti DZ.

V predlogu sklepa namreč poslanci od vlade med drugim zahtevajo, da pripravi poročilo o vseh pravnih posledicah, ki jih bo imelo dokončno zaprtje poglavja o ribištvu v pristopnih pogajanjih Hrvaške za vstop v EU, še posebej glede ribolovnih pravic, ter poročilo o predlogu odprave finančnih posledic, ki jih bo imelo zaprtje poglavja o ribištvu za slovenskih gospodarski ribolov.

V zakonodajno-pravni službi ugotavljajo, da pravna podlaga, ki bi nastala z vstopom Hrvaške v EU, še ni podana, zato nekaterih zahtevanih poročil vlada še ne more podati. Poleg tega pa zahteva o poročilu odprave finančnih posledic za ribolov po mnenju pravno-zakonodajne službe presega ureditev razmerja med DZ in vlado.

Tanko je oporekal, da mnenje zakonodajno-pravne službe pri sklicu seje ni obvezno. Zato predlaga, naj koalicija vloži dopolnitev sklepa, o katerem bi lahko potem glasovali, "ampak izredna seja mora biti sklicana," poudarja.

Gantar odgovarja, da mnenje zakonodajno-pravne službe v tej fazi sploh ni potrebno, vendar pa je zanj zaprosil, saj je bila dilema, ali so predlagani sklepi v skladu z zakonodajo. Sicer pa je poudaril, da sploh ne oporeka poslancem pri sklicu te seje, zahteva le, da so sklepi usklajeni z zakonodajo.

Poleg tega je kolegij soglašal s predlogi, da se novela zakona o potrošniških kreditih, predloga dveh novel zakona o knjižničarstvu ter novele zakona o visokem šolstvu obravnavajo po skrajšanem postopku.