c S

Poslanke in poslanci sprejeli zakon o STA

16.06.2011 06:56 Ljubljana, 15. junija (STA) - Poslanke in poslanci so danes z 49 glasovi za in 25 proti sprejeli zakon o Slovenski tiskovni agenciji (STA). Zakon po zagotovilih predstavnikov ministrstva zagotavlja institucionalno avtonomijo, uredniško in novinarsko neodvisnost ter preprečuje morebitne težave pri financiranju agencije.

Zakon ohranja obstoječo obliko statusno pravne organizacije STA kot gospodarske družbe, vlogo vlade pri upravljanju, organiziranju, delovanju in nadzoru pa bo prevzel na novo predvideni nadzorni svet.

V skladu z danes sprejeto ureditvijo bo imela STA dva organa: nadzorni svet in direktorja. Štiri od petih članov nadzornega sveta bo izvolil DZ na predlog vlade z absolutno večino glasov navzočih poslancev. Prvotno je bilo sicer potrjevanje članov z dvotretjinsko večino prisotnih poslancev, vendar pa so poslanke in poslanci v drugem branju zakona podprli dopolnilo SDS, ki je predvidel absolutno večino. Petega člana nadzornega svet bo imenoval še svet delavcev.

Zakon opredeljuje javno službo STA in jo loči od tržnih dejavnosti. Izrecno določa, da je vsebina javne službe STA brezplačna in na voljo vsem potencialnim uporabnikom pod enakimi pogoji. Vse dejavnosti, ki so navedene med tržnimi, pa STA izvaja že sedaj in zakon tega področja ne širi.

Predvideno je, da mora direktor pred imenovanjem odgovornega urednika pridobiti soglasje uredništva. Če tega ne dobi, o odgovornem uredniku odloči nadzorni svet, ki izbira med kandidatom direktorja in kandidatom uredništva. Preostale urednike po predhodnem mnenju uredništva imenuje in razrešuje odgovorni urednik.

Kot temeljna načela delovanja STA sicer zakon opredeljuje načeli neodvisnosti in nepristranskosti, načelo samostojnosti, načelo finančne preglednosti pri opravljanju javne službe in načelo javnosti. V zakonu sta poleg vloge nadzornega sveta jasno opredeljeni tudi vlogi direktorja in odgovornega urednika.