c S

Delo državnega pravobranilstva v letu 2010 zaznamovalo povečanje števila primerov

10.06.2011 07:27 Ljubljana, 09. junija (STA) - Delo državnega pravobranilstva je lani zaznamovalo naraščanje števila obravnavanih primerov na večini področij, nanj pa je vplivala tudi gospodarska situacija v državi, na državnem pravobranilstvu ugotavljajo v poročilu o delu. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se je lani v primerjavi z letom prej povečalo tudi število rešenih primerov.

Državno pravobranilstvo je lani obravnavalo 57.239 zadev, kar je 1749 več kot v letu 2009, zaključilo pa je 35.153 zadev, kar je 3257 več kot leto prej. Iz leta 2009 je državnemu pravobranilstvu ostalo odprtih 23.593 zadev, lani pa so prejeli 33.646 zadev, največ s področij upravnih postopkov, nepravdnih postopkov, postopkov izvršbe in zavarovanja, pravdnih postopkov in stečajnih postopkov ter postopkov prisilne poravnave, postopkov pred mednarodnimi in tujimi sodišči, so zapisali na državnem pravobranilstvu.

Skupna vrednost obravnavanih zadev lani je po njihovih navedbah znašala 8,6 milijarde evrov, kar je za slabe 0,3 milijarde več kot leta 2009.

Kot ocenjuje generalni državni pravobranilec Boštjan Tratar, je državno pravobranilstvo je tudi v letu 2010 uspešno zastopalo Slovenijo pred domačimi, tujimi in mednarodnimi sodišči, "pri čemer je predvsem spodbudna rast števila zaključenih zadev".

Iz podatkov in vsebine obravnavanih zadev je po Tratarjevih navedbah razvidno, da se težavna in zaostrena gospodarska situacija odraža tudi pri delu in obsegu zadev državnega pravobranilstva. Pri tem posebej izpostavlja področje postopkov izvršbe in zavarovanja, saj je državno pravobranilstvo v primerjavi s preteklim letom prejelo skoraj 17 odstotkov več izvršilnih zadev, ter področje stečajnih postopkov in postopkov prisilne poravnave, kjer se je število prijavljenih terjatev že v letu 2009 začelo bistveno povečevati. Lani se je to število skoraj podvojilo, še hitrejši porast teh zadev pa opažajo v začetku letošnjega leta, pojasnjuje Tratar.

Po njegovih navedbah prav tako narašča tudi število zadev, v katerih je naša država stranka v postopkih pred mednarodnimi sodišči. Te so, kot je omenil, vse bolj raznolike, kompleksne in pravno vse bolj zahtevne. Morebitne obsodbe Slovenije pred temi sodišči pa vplivajo tudi na njen mednarodni ugled, dodaja Tratar.

Kot meni, mora državno pravobranilstvo vpetost države v sodne in upravne postopke reševati ne le z vodenjem konkretnih postopkov, temveč vedno bolj tudi z opozarjanjem predlagateljev predpisov na neustrezne zakonodajne rešitve in na neustrezno prakso pravnega odločanja državnih organov, iz katere izvirajo preštevilni spori.

Ob večanju števila obravnavanih zadev pa se državno pravobranilstvo že nekaj let sooča tudi s kadrovskim primanjkljajem, so še zapisali.