c S

Novela obrtnega zakona ne gre v nadaljnjo obravnavo

01.06.2011 07:02 Ljubljana, 31. maja (STA) - Odbor DZ za gospodarstvo je danes sprejel sklep, da predlog novele obrtnega zakona, s katerim bi članstvo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) postalo prostovoljno, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. So pa člani odbora vlado pozvali k čim prejšnjemu sprejetju celostne rešitve, ki bi uredila zbornični sistem pri nas.

Novelo obrtnega zakona so vložili poslanci Zares s prvopodpisanim Alojzom Posedelom, njen namen pa je bil spremeniti članstvo v OZS iz obveznega v prostovoljno. Posedel je sicer že v uvodni predstavitvi predloga izrazil pričakovanje, da novela ne bo dobila podpore za nadaljevanje obravnave, saj so ji nasprotovali tako vlada kot tudi zakonodajno-pravna služba in pristojna komisija državnega sveta.

Kot je poudaril Posedel, so predlagatelji delovali dobronamerno in so želeli sprožiti postopke, ki bodo v prihodnosti gotovo potrebni. Kot je poudaril, se v zadnjem času vrstijo dopisi nezadovoljnih članov zbornice - po nekaterih podatkih naj bi bila takih kar četrtina - zaradi česar bo nekaj potrebno spremeniti.

"Ni bil namen predloga politično rušiti ne vodstva, ne zbornice," je poudaril Posedel in dodal, da so želeli poslanci Zares spodbuditi sodelovanje vseh relevantnih akterjev, ki bi lahko prispevali k spremembi sistema in k večjemu zadovoljstvu članstva.

"Zavedamo se, da je celovitost ureditve zborničnega sistema v Sloveniji potrebna," je pri predstavitvi stališča vlade izpostavil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Janko Burger. Vlada je po njegovih besedah že pristopila k izvedbi celovite analize, ki bo predvidoma opravljena še pred poletjem in bo predstavljala podlago nadaljnji razpravi.

Obstoječi predlog zakona pa je vlada zavrnila, ker zajema le črtanje nekaterih določb obrtnega zakona, ne ureja pa pravnih praznin, ki bi s takšnim črtanjem nastale. Sprememba iz obveznega v prostovoljno članstvo namreč odpira vrsto vprašanj, ki zahtevajo celovito in poglobljeno reševanje, je v mnenju zapisala vlada.

Da je potrebno zakon urediti celovito, je menil tudi predsednik upravnega odbora OZS Štefan Grosar. Ob pozivu k celostni ureditvi položaja vseh zbornic pri nas je izpostavil, da je obvezno članstvo praksa v številnih pomembnih evropskih državah. Vlada namreč s tem dobi odgovornega in konkretnega partnerja na strani gospodarstva. Ob tem je izpostavil tudi problem, ko bi le del gospodarstva plačeval članarino v zbornici, sadove njenega dela pa bi uživali vsi. "To ni pošteno," je menil.

Poslanci so z 10 glasovi za in enim proti odločili, da predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Sta pa tako poslanec SDS Andrej Vizjak kot tudi nepovezani poslanec Vili Rezman vlado pozvala k čim prejšnji celostni ureditvi zborničnega sistema pri nas.