c S

Pri delu lokalne samouprave vse manj nepravilnosti

26.05.2011 12:57 Brdo pri Kranju, 26. maja (STA) - Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je na 5. dnevih občin in srečanju županov na Brdu pri Kranju predstavnike občin pohvalil, da pri njihovem delu sodišče zaznava vse manj nepravilnosti in napak zaradi neznanja, čeprav jim pri tem zadnja leta vse več skrbi povzroča hipernormativizem.

Šoltes je v uvodnem nagovoru konference pozdravil enega izmed njenih namenov, namreč socialno dinamiko in povezovanje. V Sloveniji je veliko občin in čas bo pokazal, da se bodo morale bolj povezovati, je povedal. Ta nuja se kaže pri številnih projektih, Šoltes pa je izpostavil predvsem pridobivanje sredstev EU in urejanje okoljske problematike.

Varovanje okolja je po mnenju predsednika računskega sodišča eno ključnih področij delovanja v prihodnjih 20 letih, v Sloveniji pa se pri tem trenutno srečujemo z več težavami kot rešitvami. 21. stoletje zahteva drugačne rešitve kot zgolj kopičenje in odlaganje odpadkov, je opozoril in dodal, da bi bilo morda bolje, če bi reševanje te problematike do zaključka regionalizacije vrnili na državno raven.

Računsko sodišče ima bogate stike z občinami, ki dajejo pozitivne rezultate, je nadaljeval. Med takšne rezultate sodi tudi ugotovitev, da računsko sodišče pri delu lokalne samouprave opaža vse manj nepravilnosti in računovodskih napak zaradi neznanja, čeprav je dela za občine vse več.

Prav v ta namen računsko sodišče organizira regionalne posvete, na katerih občine opozarjajo na najbolj pogoste napake, po Šoltesovih besedah pa je še bolj pomemben povratni odziv s strani županov. Slednji so ga tako opozorili na nejasnosti pri infrastrukturi in upravljanju javnih podjetij, sam pa je tudi opazil, da veliko skrbi povzroča hipernormativizem.

Gre za spreminjanje zakonov, po njegovem mnenju včasih kar prehitro spreminjanje, zlasti na področju javnih naročil. Ta način nas lahko vodi na nevarno pot, je opozoril, saj noben zakon ne more slediti življenjskim situacijam. Zakoni niso recepti, ampak okvirji za delovanje, je svetoval na Brdu zbranim županom in drugim predstavnikom občin.

Županom in direktorjem občinskih uprav je svetoval, da v negotovosti zaradi hipernormativizma večkrat uporabijo zdravo kmečko pamet, ter dodal, da so na računskem sodišču vedno na voljo tudi za nasvet. Opozoril jih je še, naj pri svojem delu ne postavljajo gospodarnosti pred zakonitost in učinkovitost.

Na konferenci Zlati kamen - 5. Dnevi občin in srečanje županov je v obliki spletnega portala in revije danes zaživel projekt Zlati kamen, ki bo leta 2012 prinesel tudi vrhunec - podelitev nagrade. Zlati kamen bo prejela slovenska občina, ki se bo poleg ekonomskih kazalnikov izkazala s trajnostnim razvojem, je za STA razložila Daniela Brečko iz Planeta GV.

Gre za tekmovanje občin z namenom iskanja dobrih zgledov, ki ne bo temeljilo le na ozkih ekonomskih kazalnikih, ampak na kazalnikih trajnostnega razvoja: okolju, povezovanju ljudi in demografskih podatkih. Uradna predstavitev projekta se bo v okviru Dnevov občin začela ob 15.30 in ob 16.15 nadaljevala s slovesnostjo, ki se je bo udeležil predsednik državnega zbora Pavel Gantar.